W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii wzrósł o 24% w skali roku do ok. 1,1 mln ton, co było głównie zasługą ponad dwukrotnego zwiększenia wolumenu wysyłek do Chin do ok. 202 tys. ton. Wyższe były również wysyłki do innych krajów azjatyckich – do Japonii i Korei Płd.
W trzecim kwartale br. dynamika wzrostu wywozu do Państwa Środka obniżyła się do 54% z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony USA i Brazylii oraz nieznaczną odbudowę chińskiej produkcji. Od stycznia do września br. Hiszpanie zwiększyli dostawy wieprzowiny również do państw członkowskich UE. Największy unijny odbiorca – Francja, zmniejszyła zakupy o 13%, wzrosły natomiast wysyłki m.in. do Włoch i Polski. Wpływy z wywozu wieprzowiny z Hiszpanii w trzech kwartałach br. zwiększyły się o 19% w skali roku do 2,3 mln ton, co oznacza że wartość jednostkowa eksportu była niższa niż przed rokiem. Ceny wieprzowiny w UE zaczęły rosnąć dopiero wiosną tego roku, a wartość wysyłek w trzecim kwartale br. była już o 22% wyższa niż rok temu. Hiszpańska produkcja wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wzrosła o 6% w skali roku do ok. 3 mln ton.
Według danych brazylijskiego stowarzyszenia producentów białka zwierzęcego (ABPA), w okresie od stycznia do listopada br. Brazylia wyeksportowała 585,6 tys. ton mięsa wieprzowego – o 35% więcej niż przed rokiem. Wartość wywozu była o 14% wyższa i wyniosła 1,251 mld USD. W listopadzie br. wysyłki zwiększyły się o 6% w skali roku do 58,3 tys. ton i był to drugi miesiąc w tym roku pod względem wielkości wywozu. W sierpniu br. dostawy sięgnęły 63 tys. ton. Wpływy z listopadowego eksportu wyniosły 152,8 mln USD i były o jedną czwartą wyższe niż w ciągu jedenastu miesięcy 2015 r. Głównym importerem brazylijskiej wieprzowiny jest obecnie Rosja.
Źródło: FAMMU/FAPA