Niemcy eksportują coraz więcej wieprzowiny, kupują coraz mniej

Redakcja
trzoda chlewna rynek-tucznikow-w-polsce

W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Niemiec wzrósł o 5% w skali roku do ok. 1,374 mln ton, co było głównie zasługą podwojenia wolumenu wysyłek do Chin do 219 tys. ton. Niemcy pozostają największym eksporterem wieprzowiny do tego kraju i w omawianym okresie br. miały 21% udziału w chińskim przywozie.

Udział w rynku obniżył się jednak z 27% odnotowanych w pierwszych trzech kwartałach 2015 r., ponieważ inne kraje również zwiększają dostawy na rynek chiński. W trzecim kwartale br. dynamika wzrostu niemieckiego wywozu wieprzowiny do Państwa Środka obniżyła się do ok. 50% z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony USA i Brazylii oraz nieznaczną odbudowę chińskiej produkcji.

Od stycznia do września br. Niemcy zmniejszyli o 5% dostawy wieprzowiny do państw członkowskich UE, jedynie Austriacy i Holendrzy utrzymali trend wzrostowy. Największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny pozostają Włochy, jednak wysyłki w tym kierunku zmalały o 5%. Mniej wieprzowiny niż przed rokiem zaimportowała z Niemiec również Polska.

Nasi zachodni sąsiedzi zakupili w pierwszych trzech kwartałach br. łącznie ok. 674 tys. ton mięsa wieprzowego, co oznacza spadek o 4% wobec tego samego okresu 2015 r. Wysyłki na rynek niemiecki zmniejszyli główni dostawcy – Dania, Belgia i Holandia, zwiększyły natomiast Hiszpania, Polska i Wielka Brytania, jednak wolumen dostaw z tych krajów był niewielki. Rośnie natomiast import żywca wieprzowego do Niemiec i od stycznia do września br. był o 3% wyższy niż przed rokiem. W strukturze dostaw przeważają warchlaki sprowadzane z Holandii.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz