Zbliżający się okres świąteczny ożywia rynek świń w całej Europie. W krajach UE widoczna jest coraz bardziej przewaga popytu nad podażą, dlatego ceny rosną - dotyczy to nie tylko tuczników, ale także warchlaków.
- Ceny tuczników wzrosły od 3,1 centów w Austrii do 1,9 centów w Holandii. Niewielkie wzrosty cen zanotowano również w Belgii i Danii, która utrzymała pierwsze miejsce pod względem ceny tuczników wśród pięciu krajów produkujących najwięcej wieprzowiny w UE. Na drugim miejscu w cenowym rankingu są Niemcy. Cena została utrzymana jedynie w Hiszpanii, Francji i Irlandii. Zakupy przedświąteczne skutecznie obniżyły zapasy magazynowe mrożonej wieprzowiny w całej Europie - czytamy na stronie KZP-PTCH.
W Polsce podaż tuczników również nie wystarcza na pokrycia większego zapotrzebowania rynku w okresie przedświątecznym, dlatego ceny żywca także rosną. Ubojnie podniosły stawki o 10-15 groszy za kilogram w związku z wysokim kursem euro oraz ożywieniem handlu.
Rozpatrywany zakres cen przez niemieckie VEZG wynosił dzisiaj od 1,59 do 1,62 EUR/kg, a cena tucznika w E klasie za Odrą przez następne 7 dni wynosić będzie 1,62 EUR/kg, co oznacza wzrost o + 0,03 EUR/kg w porównaniu z tygodniem poprzednim. Stawka ta będzie obowiązywała w Niemczech od 8 do 14 grudnia 2016 roku.
Podana cena w przeliczeniu na naszą walutę po kursie NBP z dziś (07.12.2016 r.) 1 EUR = 4,4232 PLN, daje 7,17 PLN/kg wobec 7,06 PLN/kg tydzień wcześniej.
W bieżącym roku ceny świń u naszych zachodnich sąsiadów oscylują w przedziale od 1,24 do 1,72 EUR/kg.
Rok temu (09.12.2015 r.) za Odrą cena wynosiła 1,25 EUR/kg (po kursie z dziś 5,53 zł/kg). W roku 2015 ceny tuczników wahały się w przedziale od 1,25 do 1,53 EUR/kg, a dwa lata temu od 1,32 do 1,78 EUR/kg.
Opracowanie: Ewa Mielnik
na podstawie vezg.de oraz kzp-ptch.pl