AHDB opublikował nowy raport InterPig na temat kosztów produkcji trzody chlewnej w 2015 roku w wybranych krajach. Średni koszt produkcji dla UE spadł o 3,6% do poziomu 1,61 €/kg wbc. Z przedstawionych danych wynika, że najniższe koszty produkcji w krajach UE były w Danii i Hiszpanii 1,46 €/kg, a najwyższe we Włoszech 1,84 €/kg.
Year | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2015/14 |
% change | |||||||
Brazil (MT) | 1,02 | 1,19 | 1,17 | 1,13 | 1,05 | 0,96 | -8,6% |
USA | 1,13 | 1,17 | 1,33 | 1,22 | 1,02 | 1,10 | 7,8% |
Brazil (SC) | 1,11 | 1,36 | 1,46 | 1,33 | 1,29 | 1,19 | -7,8% |
Canada | 1,11 | 1,30 | 1,46 | 1,42 | 1,22 | 1,27 | 4,1% |
Denmark | 1,42 | 1,60 | 1,69 | 1,69 | 1,53 | 1,46 | -4,6% |
Spain | 1,42 | 1,61 | 1,65 | 1,64 | 1,49 | 1,46 | -2,0% |
Belgium | 1,48 | 1,63 | 1,75 | 1,74 | 1,56 | 1,49 | -4,5% |
France | 1,42 | 1,65 | 1,71 | 1,75 | 1,59 | 1,50 | -5,7% |
Austria | 1,61 | 1,69 | 1,79 | 1,80 | 1,66 | 1,58 | -4,8% |
Germany | 1,55 | 1,78 | 1,84 | 1,84 | 1,65 | 1,58 | -4,2% |
Netherlands | 1,42 | 1,62 | 1,68 | 1,77 | 1,64 | 1,58 | -3,7% |
Finland | 1,67 | 1,60 | -4,2% | ||||
EU | 1,55 | 1,72 | 1,81 | 1,83 | 1,67 | 1,61 | -3,6% |
Ireland | 1,52 | 1,73 | 1,81 | 1,92 | 1,74 | 1,72 | -1,1% |
Sweden | 1,72 | 1,96 | 2,08 | 2,07 | 1,81 | 1,74 | -3,9% |
Great Britain | 1,65 | 1,74 | 1,91 | 1,89 | 1,75 | 1,83 | 4,6% |
Italy | 1,79 | 1,95 | 1,98 | 2,02 | 1,96 | 1,84 | -6,1% |
Redukcja kosztów produkcji w UE wynika przede wszystkim z niższych kosztów paszy, ale i tak łączne koszty produkcji w 2015 roku pozostawały powyżej cen rynkowych dla większości krajów unijnych.
Porównanie średnich wyników efektywności produkcji UE oraz USA wypada w większości na korzyść producentów unijnych, którzy odsadzili od maciory 1,55 prosięcia więcej (UE 26,82 : USA 25,26). Średnia liczba kilogramów tuszy wyprodukowanej od 1 lochy w roku w UE wyniosła 2336 podczas, gdy w USA ten sam wskaźnik wyniósł 2172 kg. Jedynie tuczniki w USA przyrastały dziennie szybciej (średnio 821g) w stosunku do średniej unijnej (814g). USA jednak dysponuje tańszą paszą, co przesądza o ostatecznych kosztach produkcji na korzyść producentów amerykańskich. Średni koszt produkcji 1 kg wieprzowiny w USA wyniósł 1,10 €/kg, podczas gdy średnio w krajach unijnych koszt ten wyniósł 1,61 €/kg.
Źródło: kzp-ptch.pl