I stało się. Po 4 tygodniach silnych spadków, potem kolejnych 3 tygodniach stabilizacji cen na bardzo niskim pułapie (1,52 euro/kg wbc) Niemcy podnieśli w końcu cenę tucznika. Co prawda podwyżka nie była wysoka, bo tylko rzędu + 0,02 euro (0,09 zł), ale w połączeniu ze słabą pozycją złotego, zachodni tucznik stał się droższy dla polskich importerów już o ponad 0,20 zł/kg.
Niestety nie widać tego tak wyraźnie po średniej oficjalnie wystawianych dziś cenników na CenyRolnicze.pl, bo ta wzrosła od ubiegłego poniedziałku (14.11.2016r.) o + 0,12 zł. Co innego jeśli spojrzymy w cennik ubojni z centrali, ten wzrósł o + 0,22 zł/kg E klasy wbc i najwięksi dostawcy otrzymują tam dziś 6,58 zł/kg.
Nie oszukujmy się jednak, niemiecka świnia kosztuje na dzisiaj 6,84 zł/kg wbc i to bez kosztów transportu do naszego kraju, a ten nie jeździ na wodę i nie prowadzą go wolontariusze z PCK, więc swoje kosztuje. Czy ktoś widział dzisiaj w kraju taką cenę? Polski hodowca i producent towarowy (nie mówimy o drobnych hodowlach, gdzie obowiązują niższe ceny) za każdego tucznika otrzymuje minimum 0,26 zł (nie wliczamy ceny przewozu) mniej za każdy wyprodukowany kilogram wbc. Czy ktoś wie dlaczego?
Analiza "Forum Tch"
Aby pokazać, jak wygląda obecnie sytuacja trzodziarzy w Polsce, wystarczy przyjrzeć się kalkulacji, jaką otrzymaliśmy od Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum Tch". Gospodarz, aby wyprodukować jednego tucznika ponosi koszty rzędu 509,91 zł. W skupie za tego samego tucznika otrzymuje 578,56 zł. Zarabia więc 68,64 zł netto na jednej odstawionej świni. Dużo? Gdyby nie trzeba było przez większą część produkcji dokładać do interesu - nieźle, a tak jest chociaż na spłatę drogich kredytów, bo bez miliona (-ów) do postawienia i wyposażenia nowej chlewni nawet nie ma co podchodzić.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 21.11.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,90 do maksymalnie 5,40 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 6,00-6,60 zł/kg.
Cenę minimalną żywca od ubiegłego poniedziałku (14.11.2016 r.) pozostawiono bez zmian, maksymalną podniesiono o + 0,10 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,71 zł/kg (na podstawie 41 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,63 zł/kg.
Cena maksymalna za klasę E przez ostatnie 7 dni pozostała na tym samym poziomie, jednak minimalna została podniesiona o + 0,20 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 35 cenników firmowych) wynosi 6,25 zł/kg wobec 6,13 zł/kg tydzień wczesniej.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,20-4,10 zł/kg (średnia 3,21 zł/kg na podstawie informacji z 32 firm). W miniony poniedziałek średnia ta wynosiła 3,14 zł/kg.
W Danii w 47. tygodniu 2016 roku cena została podniesiona o + 0,20 DKK/kg do poziomu 10,20 DKK/kg (6,09 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (09.11) cena tuczników również wzrosła (o + 0,02 EUR/kg) i wynosi 1,54 EUR/kg (6,84 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych i realnych podwyżek odnotowano wzrost w Niemczech o + 0,17 zł/kg. i + 0,19 zł/kg w Danii.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (poniedziałek, 24.11.2014 r.) żywiec kosztował 3,60-4,70 zł/kg (średnia 4,09 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,10-5,75 zł/kg (średnio 5,46 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,40-3,80 (średnio 2,83 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,1977 zł) tuczniki kosztowały 1,40 EUR/kg (5,88 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5642 zł) 9,60 DKK/kg (5,42 zł/kg).
1 EUR = 4,4390 zł;
1 DKK = 0,5966 zł;
wg NBP z dnia: 21.11.2016 r.
|
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni |
Poprzedni rok |
Żywiec |
3,90 - 5,40 |
3,90 - 5,30 |
3,90 - 5,20 |
3,00 - 4,20 |
Klasa E na wbc |
6,00 - 6,60 |
5,80 - 6,60 |
5,80 - 6,70 |
4,20 - 5,23 |
Maciory |
2,20 - 4,10 |
2,20 - 3,80 |
2,00 - 4,20 |
1,80 - 2,5 |
Dania |
10,20 |
10,00 |
10,00 |
9,20 |
Niemcy |
1,54 |
1,52 |
1,52 |
1,25 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Opracowanie: Ewa Mielnik
na podstawie informacji zebranych przez redakcję portalu CenyRolnicze.pl
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory