Z dniem 4 listopada zaczął obowiązywać w Polsce przepis obowiązkowych świadectw zdrowia dla świń w obrocie krajowym. Tylko nikt nie zadał sobie trudu, aby przygotować do tego struktury terenowe weterynarii, nie mówiąc już o odpowiedniej akcji informacyjnej wśród hodowców, co skutkuje tym, że wiele zakładów miało przestoje ubojowe w oczekiwaniu na tucznika z koniecznymi dokumentami.
Weterynarze często nie wiedzą, że zostali wyznaczeni do wystawiania świadectw, często jeszcze do dziś nie posiadali odpowiednich druków tych świadectw. Są też tacy, którzy nie chcą problemu i takich dokumentów nie wystawiają.
Są gminy i powiaty, gdzie na cały teren przypada 1 weterynarz i ciężko jest takie świadectwo pozyskać. Niektórzy weterynarze nie godzą się też na wystawianie dokumentów na zwierzęta z tatuażami zamiast kolczyków, które będą wymagane obligatoryjnie dopiero od 18 listopada br.
Dochodziło do tak kuriozalnych sytuacji, że to ubojnie wchodziły w buty weterynarzy i podejmowały akcję informacyjną wśród swoich dostawców - łącznie z udostępnianiem im druków tych świadectw.
Rolnicy wskazują też na problem czasu ważności takich świadectw, które obowiązują tylko przez 48 h, a nie jak kiedyś przez 10 dni. Generuje to więcej pracy po stronie weterynarzy i kosztów po stronie rolnika. A trzeba pamiętać że cały koszt tego papierowego bałaganu stoi po stronie hodowców, bo przecież za przyjazd i usługę trzeba weterynarzowi zapłacić.
Były zakłady, które w piątek nie ubiły ani jednej sztuki. Niektóre dostały pierwsze tuczniki dopiero po 14-stej, a rzeźnik z centrali po swojej akcji informacyjnej wśród przewoźników musiał zawrócić w piątek (tylko) 2 auta, bo zwierzęta były bez świadectwa.
Pobierz druk: Świadectwo Zdrowia Świń - http://www.cenyrolnicze.pl/
W ubiegłym roku dokładnie o tej samej porze również był problem w handlu wieprzowiną.
Wówczas jednak swoją cegiełkę dołożyli eksperci WHO, umieszczając mięso czerwone na jednej liście z glifosatem. Media roztrząsały temat przez kilka dni i popyt zmalał. Podaż wówczas była ogromna, dlatego ceny w krótkim okresie znacząco zmalało. Pokazuje to, jak rynek świń jest wrażliwy na wszelkie doniesienia, zmiany prawne i pomysły polityków, pseudo-ekspertów i innych środowisk, którym daleko do branży rolniczej.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 07.11.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,90 do maksymalnie 5,40 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,80-6,60 zł/kg.
Cenę minimalną żywca od ubiegłego poniedziałku (31.10.2016 r.) pozostawiono bez zmian, maksymalną podniesiono o + 0,20 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,62 zł/kg (na podstawie 41 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,61 zł/kg.
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni pozostała na tym samym poziomie, cena maksymalna została obniżona o - 0,10 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 35 cenników firmowych) nie zmieniła się i wynosi, podobnie jak w ubiegłym tygodniu, 6,11 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,00-3,80 zł/kg (średnia 3,09 zł/kg na podstawie informacji z 32 firm). W miniony poniedziałek średnia ta wynosiła 3,11 zł/kg.
W Danii w 45. tygodniu 2016 roku cena została utrzymana na poziomie 10,00 DKK/kg (5,82 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (02.11) cena tuczników również nie uległa zmianie i wynosi 1,52 EUR/kg (6,58 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych odnotowano wzrost w Niemczech o + 0,02 zł/kg. Cena duńska nie zmieniła się w przeliczeniu na złotówki.
Ceny tuczników w 2013 i 2014 roku
Dwa lata temu (poniedziałek, 10.11.2014 r.) żywiec kosztował 3,80-4,70 zł/kg (średnia 4,23 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,10-5,90 zł/kg (średnio 5,58 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,50-3,50 (średnio 2,87 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,2163 zł) tuczniki kosztowały 1,40 EUR/kg (5,90 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5669 zł) 9,60 DKK/kg (5,44 zł/kg).
Dla jeszcze lepszego porównania warto przypomnieć, że trzy lata temu (dokładnie we wtorek 12.11.2013 r.) żywiec w naszym kraju kosztował od 4,60 do 5,60 zł/kg, zaś klasa E na wbc od 6,30 do nawet 7,00 zł/kg, w Danii stawka wynosiła 11,50 DKK/kg (przy kursie korony 1DKK= 0,5640 PLN w przeliczeniu na naszą walutę wychodziło: 6,49 zł/kg), zaś w Niemczech 1,66 euro/kg (przy kursie 1 EUR = 4,2066 PLN niemieckie tuczniki w złotówkach kosztowały: 6,98 zł/kg).
1 EUR = 4,3283 zł;
1 DKK = 0,5817 zł;
wg NBP z dnia: 07.11.2016 r.
|
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni |
Poprzedni rok |
Żywiec |
3,90 - 5,40 |
3,90 - 5,20 |
4,00 - 5,50 |
3,30 - 4,30 |
Klasa E na wbc |
5,80 - 6,60 |
5,80 - 6,70 |
6,00 - 6,80 |
4,50 - 5,56 |
Maciory |
2,00 - 3,80 |
2,00 - 4,20 |
2,00 - 3,90 |
1,80 - 3,00 |
Dania |
10,00 |
10,00 |
10,40 |
9,20 |
Niemcy |
1,52 |
1,52 |
1,60 |
1,33 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory