Eksport hiszpańskiej wieprzowiny nabiera znacznego tempa

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

W pierwszym półroczu br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii  wzrósł o 29% w skali roku do 752 tys. ton. Było to głównie zasługą trzykrotnego zwiększenia wolumenu wysyłek do Chin, które stanowią obecnie 20% całkowitego wywozu z Hiszpanii wobec 8% w tym samym okresie 2015 r.

Grudniowy spis pogłowia wskazuje na wzrost liczebności hiszpańskiej trzody chlewnej, zatem wysokie zapotrzebowanie ze strony Chin jest szansą na upłynnienie nadwyżek rynkowych mięsa. Więcej niż przed rokiem wieprzowiny Hiszpanie skierowali także do innych krajów azjatyckich, m.in. do Japonii i Korei Płd. Chińskie władze wydały niedawno zezwolenia na import wieprzowiny z pięciu nowych hiszpańskich zakładów produkcyjnych. Obecnie aż 26 zakładów z Hiszpanii posiada zezwolenia do eksportu do Chin, a w najbliższej przyszłości spodziewane jest zatwierdzenie kolejnych. Hiszpania ma najwięcej zakładów ze wszystkich państw członkowskich, przed Niemcami, Danią i Francją, które mają zezwolenia na wysyłki do Państwa Środka.

Hiszpania zwiększyła również o 7% dostawy wieprzowiny do państw członkowskich UE, głównie do Włoch i Polski. Największym unijnym odbiorcą hiszpańskiej wieprzowiny pozostaje Francja, jednak wysyłki w tym kierunku zmalały o 13%. Mniej wieprzowiny niż przed rokiem zaimportowała z Hiszpanii także Portugalia.

Wartość wysyłek wieprzowiny hiszpańskiej wieprzowiny od stycznia do czerwca br. wyniosła 1,515 mln EUR i była o 18% wyższa niż przed rokiem. Wzrosły zwłaszcza wpływy ze sprzedaży na rynek chiński, gdzie ceny wieprzowiny w pierwszej połowie tego roku były rekordowo wysokie. Pomimo zwyżki cen na rynku unijnym, wartość wysyłek obniżyła się o 3% w skali roku. Zaważyły na tym niskie ceny w UE w pierwszym kwartale br.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz