kps

kojs

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Produkcja wieprzowiny w UE będzie spadać

Redakcja
trzoda chlewna miso

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z lipca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE obniży się o 0,2% w skali roku do 23,4 mln ton, a w 2017 r. wzrośnie o 0,8% do 23,6 mln ton. Według spisu pogłowia trzody chlewnej z grudnia 2015 r., stado reprodukcyjne świń w UE zmniejszyło się w ciągu roku o 1,7%.

Pomimo tego, w pierwszym kwartale br. produkcja wieprzowiny w UE wzrosła o 1%. Wzrost produkcji był stymulowany m.in. wysokim eksportem do Chin i na inne rynki azjatyckie. W państwach członkowskich można było zaobserwować różne strategie i zachowania ekonomiczne w odpowiedzi na spadek cen wieprzowiny w 2015 r. do rekordowo niskiego poziomu 126 EUR/100 kg. Niektóre kraje ograniczały produkcję z uwagi na spadek opłacalności pomimo korzystnych i stabilnych cen pasz. Inni producenci natomiast próbowali zrekompensować poniesione koszty inwestycji i niskie ceny zwiększając poziom wytwarzania. Zwyżkę produkcji w pierwszych trzech miesiącach br. zanotowały m.in. Wielka Brytania, Hiszpania, Portugalia, Francja, Włochy i Polska. Pomimo spadku liczebności stada loch w Polsce o 15%, wzrost produkcji był możliwy dzięki wysokiemu importowi trzody, zwłaszcza prosiąt. Poziom wytwarzania wieprzowiny zmniejszyły natomiast w pierwszym kwartale br. Niemcy, Dania, Holandia, Austria, Węgry, Rumunia i Węgry, w ślad za spadkiem pogłowia trzody chlewnej w tych krajach. Według wstępnych wyników spisu pogłowia z maja br., liczebność stada trzody chlewnej u największego producenta wieprzowiny w UE – w Niemczech obniżyła się w skali roku o blisko 4% do ok. 27 mln szt. Jest to najniższy stan pogłowia od 5 lat. Najbardziej spadła liczba loch – o 6%. Może to spowodować dalsze obniżenie podaży mięsa wieprzowego w dalszej części roku.

Spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca UE w 2015 r. wzrosło w skali roku o 2,5% (o 1,1 kg) do 41,7 kg. Biorąc pod uwagę perspektywy wzrostu eksportu i odbudowy cen wieprzowiny, w 2016 r. konsumpcja prawdopodobnie obniży się o 1,8% do 40,9 kg, a w 2017 r. ustabilizuje się zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat.

Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2016 r. unijny eksport mięsa wieprzowego wzrośnie prawdopodobnie o 18% do rekordowego poziomu 2,4 mln ton, głównie dzięki znacznemu zapotrzebowaniu ze strony Chin. Prowadzone obecnie negocjacje w sprawie dostępu do innych rynków zbytu, zamkniętych ze względu na restrykcje sanitarno-weterynaryjne, mogą jeszcze poprawić sytuację unijnych eksporterów. W 2017 r. wysyłki mogą wzrosnąć o dalsze 2% do ok. 2,5 mln ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu