kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
27 czerwca 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4369 EUR EUR - 4.6965 GBP GBP - 5.4655 DKK DKK - 0.6311
Archiwum


27.06.2022 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 350,00 (-2,03%), kukurydza SIE22: 300,00 (-2,28%), rzepak SIE22: 681,50 (-2,15%)

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Produkcja wieprzowiny w UE będzie spadać

Redakcja
trzoda chlewna miso

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z lipca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE obniży się o 0,2% w skali roku do 23,4 mln ton, a w 2017 r. wzrośnie o 0,8% do 23,6 mln ton. Według spisu pogłowia trzody chlewnej z grudnia 2015 r., stado reprodukcyjne świń w UE zmniejszyło się w ciągu roku o 1,7%.

Pomimo tego, w pierwszym kwartale br. produkcja wieprzowiny w UE wzrosła o 1%. Wzrost produkcji był stymulowany m.in. wysokim eksportem do Chin i na inne rynki azjatyckie. W państwach członkowskich można było zaobserwować różne strategie i zachowania ekonomiczne w odpowiedzi na spadek cen wieprzowiny w 2015 r. do rekordowo niskiego poziomu 126 EUR/100 kg. Niektóre kraje ograniczały produkcję z uwagi na spadek opłacalności pomimo korzystnych i stabilnych cen pasz. Inni producenci natomiast próbowali zrekompensować poniesione koszty inwestycji i niskie ceny zwiększając poziom wytwarzania. Zwyżkę produkcji w pierwszych trzech miesiącach br. zanotowały m.in. Wielka Brytania, Hiszpania, Portugalia, Francja, Włochy i Polska. Pomimo spadku liczebności stada loch w Polsce o 15%, wzrost produkcji był możliwy dzięki wysokiemu importowi trzody, zwłaszcza prosiąt. Poziom wytwarzania wieprzowiny zmniejszyły natomiast w pierwszym kwartale br. Niemcy, Dania, Holandia, Austria, Węgry, Rumunia i Węgry, w ślad za spadkiem pogłowia trzody chlewnej w tych krajach. Według wstępnych wyników spisu pogłowia z maja br., liczebność stada trzody chlewnej u największego producenta wieprzowiny w UE – w Niemczech obniżyła się w skali roku o blisko 4% do ok. 27 mln szt. Jest to najniższy stan pogłowia od 5 lat. Najbardziej spadła liczba loch – o 6%. Może to spowodować dalsze obniżenie podaży mięsa wieprzowego w dalszej części roku.

Spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca UE w 2015 r. wzrosło w skali roku o 2,5% (o 1,1 kg) do 41,7 kg. Biorąc pod uwagę perspektywy wzrostu eksportu i odbudowy cen wieprzowiny, w 2016 r. konsumpcja prawdopodobnie obniży się o 1,8% do 40,9 kg, a w 2017 r. ustabilizuje się zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat.

Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2016 r. unijny eksport mięsa wieprzowego wzrośnie prawdopodobnie o 18% do rekordowego poziomu 2,4 mln ton, głównie dzięki znacznemu zapotrzebowaniu ze strony Chin. Prowadzone obecnie negocjacje w sprawie dostępu do innych rynków zbytu, zamkniętych ze względu na restrykcje sanitarno-weterynaryjne, mogą jeszcze poprawić sytuację unijnych eksporterów. W 2017 r. wysyłki mogą wzrosnąć o dalsze 2% do ok. 2,5 mln ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu