kps

kps

CenyRolnicze
24 czerwca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4656 EUR EUR - 4.7094 GBP GBP - 5.4831 DKK DKK - 0.6330
Archiwum


24.06.2022 14:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,08 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 370,50 (-0,54%), kukurydza SIE22: 323,50 (-0,77%), rzepak SIE22: 694,75 (-3,47%)

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

20.06.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 3 lata, pomorskie, kościerski, 83-421, tel.: 534 751 724

20.06.2022 SPRZEDAM 12 KRÓW, 650 kg, mazowieckie, miński, 05-334, tel.: 514 545 209

20.05.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, hf, 700 kg, mazowieckie, płoński, 09-140, tel.: 512 156 108

20.06.2022 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW, Dania, 30 kg, warm.-maz., nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

KZP-PTCH: Rosja jest samowystarczalna w sektorze wieprzowiny już w 90-95%

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-ceny-rolnicze-pl

Cena tuczników w Rosji wynosi 103 rubli za kg wagi żywej (6,05 zł/kg). Oznacza to, że efektywni producenci osiągają zysk $40-$60 na tuczniku (157-236 zł). To nie są te zyski, które były osiągane jeszcze kilka lat temu, ale ciągle bardzo dobre – informuje Simon Grey z firmy Genesus.

Obecnie Rosja jest samowystarczalna w sektorze wieprzowiny już w 90-95%. Dalej planowane jest powstawanie nowych ferm trzody chlewnej. Po osiągnięciu samowystarczalności nastąpi presja na obniżanie ceny żywca. Spowoduje to stopniowe wypadanie z biznesu producentów nieefektywnych, w których miejsce wejdą nowoczesne wydajne firmy nastawione na rozwój. Reguła 80:20 szybko urzeczywistni się. 80% produkcji będzie w rękach 20 największych producentów.

W Rosji są dwie kategorie nieefektywnych ferm. Do pierwszej zaliczają się fermy z mienionej epoki Związku Radzieckiego, które nie były modernizowane, posiadają starą genetykę i niski status zdrowotny. Druga kategoria to nowe fermy, których budowa pochłonęła ogromne środki. Domyślać się można, że spora część z tych pieniędzy trafiła do kieszeni różnych osób, od których decyzji zależało powodzenie inwestycji.

Rosyjscy producenci, aby utrzymać rentowność, domagają się wprowadzenia zakazu budowy nowych ferm oraz otworzenia nowych rynków eksportowych głównie do Azji. Analizując te postulaty można dojść do wniosku, że są one sprzeczne. Na światowych rynkach wygrywają producenci, których koszty produkcji są najniższe. Średnie koszty produkcji głównych eksporterów wynoszą ok. 67 rubli za kg żywca (3,93 zł/kg). To są wszystkie koszty łącznie z kosztami finansowymi. Domaganie się wstrzymania budowy nowych ferm oznacza wsparcie dla nieefektywnych producentów, którzy nie są w stanie konkurować na światowych rynkach. Stare fermy posiadają kiepskie zarządzanie, niski status zdrowotny, nie stosują zasad bioasekuracji, a ich koszty produkcji są zbyt wysokie. Wspieranie takich ferm jest działaniem odwrotnym w stosunku do wymagań eksportu. Po co ryzykować przyszłość całej branży, aby podtrzymywać działalność źle prowadzonych biznesów? To tak, jakby włożyć do koszyka z dobrymi jabłkami kilka jabłek zgniłych. W krótkim czasie wszystkie jabłka w koszyku nie będą nadawały się do spożycia.

Źródło: Aleksander Dargiewicz - kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu