Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
23 października 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8665 EUR EUR - 4.5772 GBP GBP - 5.0608 DKK DKK - 0.6152
Archiwum
23.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 209,75 (+ 0,36%), kukurydza LIS20 - 196,50 (+ 2,75%), rzepak LIS20 - 392,00 (- 0,70%) [euro/tona] +++ +++ +++ 23.10.2020 14:02 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,80 - 4,60 zł/kg, średnia: 4,10 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni) +++

KZP-PTCH: Chińscy konsumenci uratowali branżę trzody chlewnej w Unii Europejskiej

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-rosna-spadaja-ceny-rolnicze-pl-portal

Nie będzie przesadą stwierdzenie, że chińscy konsumenci uratowali branżę trzody chlewnej w Unii Europejskiej po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na wieprzowinę. Eksporterzy unijni pokonali na chłonnym rynku chińskim konkurencję z USA.

W Chinach nie jest dozwolone stosowanie raktopaminy w produkcji świń, co znacznie ograniczyło możliwości eksportowe amerykańskich producentów. Udział importowanej przez Chiny wieprzowiny do jej całkowitej produkcji w tym kraju jest relatywnie mały i stanowi 2-4%. Jednakże wpływ tego importu na światowy rynek wieprzowiny ze względu na tonaż jest znaczny i może powodować spore zawirowania na rynku.

Fenomen wzrostu unijnego eksportu na chiński rynek również był zauważalny przed wprowadzeniem rosyjskiego embarga w 2014 roku, kiedy mieliśmy do czynienia osłabieniem kursu euro w stosunku do dolara. Od 2011 roku import wieprzowiny z USA stopniowo spadał z poziomu 60% do 28% w 2014 roku. W tym samym okresie, w przeciwieństwie do eksporterów z USA, duńscy handlowcy byli w stanie utrzymać poziom eksportu na niezmienionym poziomie wynoszącym 16%, a niemieccy na poziomie 9%. Wzrost unijnego eksportu od 2015 roku był bilansowany spadkiem dostaw z USA. W rezultacie w 2016 roku eksport europejski wyprzedził tonaż sprowadzany z USA. Sprzedaż amerykańskiej wieprzowiny w Chinach zbliża się do niskiego poziomu z 2012 roku.

Nie ma wątpliwości, że likwidacja pogłowia macior w Chinach przyczyniła się do tak dynamicznego wzrostu importu i cen wieprzowiny w tym kraju. Trudne jest do przewidzenia jak długo chińscy konsumenci będą w stanie podtrzymywać duże zapotrzebowanie na importowaną wieprzowinę lub kiedy lokalni producenci odbudują produkcję. Alternatywa produkcja mięsa drobiowego i ryb nie jest w stanie uzupełnić niskiej podaży wieprzowiny. Ponadto wprowadzone ostatnio regulacje ochrony środowiska ograniczają możliwości budowy nowych ferm świń oraz rozwoju branży. Można zatem założyć, że wysoki import wieprzowiny będzie przez Chiny utrzymywany w 2016 roku.

Źródłokzp-ptch.pl