KZP-PTCH: Wpływ Brexitu na brytyjski sektor wieprzowiny

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki3

Referendum będzie miało wpływ na branżę mięsną w dłuższym okresie. Przed rozpoczęciem negocjacji z UE o warunkach wyjścia trudno jest spekulować o przyszłej sytuacji branży. Do czasu zakończenia negocjacji Wielka Brytania pozostanie częścią wspólnego rynku na obecnych warunkach.

Pierwszą reakcją na wynik referendum był spadek kursu funta. Obecnie (29/6/2016) za jednego funta można kupić 1,21 €, co oznacza spadek o 10 centów w stosunku do stanu sprzed referendum. Funt do dolara osiągnął poziom 1,32 – najniższy od 1985 roku.

Analizy z ostatnich lat pokazują dużą zależność ceny żywca wieprzowego w Wielkiej Brytanii od kursu funta do euro. Jest to spowodowane tym, że 60% spożywanej wieprzowiny przez Brytyjczyków jest importowana ze strefy euro. Dewaluacja funta sprawia, że importowana wieprzowina stała się mniej konkurencyjna w stosunku do tej produkowanej lokalnie. Spadek kursu funta będzie sprzyjało podniesieniu konkurencyjności brytyjskiej wieprzowiny na rynkach eksportowych. Dotyczy to również środków produkcji takich jak jak pasza, paliwo czy nawozy.

Jest rzeczą oczywistą, że nie tylko kursy walutowe będą oddziaływać na rynek wieprzowiny. Popyt i podaż w dalszym ciągu będą decydowały o sytuacji. Ważne będzie śledzenie wpływu ekonomicznej i politycznej niepewności na zachowania konsumentów.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz