Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
01 marca 2021, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3.7572 EUR EUR - 4.5231 GBP GBP - 5.2396 DKK DKK - 0.6083
Archiwum
01.03.2021 13:05 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,30 zł/kg, średnia: 5,93 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 26.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 0,31%), kukurydza MAR21 - 226,25 (- 1,31%), rzepak MAJ21 - 491,50 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++

Unia Europejska eksportuje coraz więcej wieprzowiny do Azji

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 896 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 26% więcej niż w tym samym okresie 2015 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (49%) oraz podroby i słonina (44%), których wyekspediowano o 38% i 23% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu miał miejsce jedynie w przypadku kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca wieprzowego (-31%).

W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na częściowe złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i niewielki wzrost cen. W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek unijnej produkcji wieprzowiny, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty przywozu unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły ponad trzy czwarte więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych trzech miesiącach ubiegłego roku, w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa (175 tys. ton) i o jedną trzecią więcej podrobów (189 tys. ton).

Znaczny wzrost wywozu do Chin jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W sprzedaży do Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano o ponad jedną czwartą więcej niż rok temu. Chiny i Hongkong sprowadziły w omawianym okresie br. prawie trzy czwarte unijnego eksportu podrobów wieprzowych ogółem. W wysyłkach do Japonii i Korei Płd. największy udział miało mięso mrożone. Chiny zakupiły również znacznie więcej słoniny z UE niż przed rokiem, co w połączeniu ze wzrostem wywozu tego produktu na Filipiny i Ukrainę, zniwelowało skutki utraty rynku rosyjskiego.

Z uwagi na embargo importowe wprowadzone w sierpniu 2014 r., Rosja sprowadzała w tym roku z UE jedynie słoninę i przetwory wieprzowe, lecz wobec I kwartału 2015 r. zakupy zmalały o 57%.

Od stycznia do marca br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 8 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 18% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (66% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zmalał jednak w skali roku o 4% do ok. 5 tys. ton. Wzrosły natomiast o ponad jedną czwartą zakupy w Chile do 742 ton.

Źródło: FAMMU/FAPA