KZP-PTCH: Rekordowy eksport hiszpańskiej wieprzowiny

Redakcja
trzoda chlewna prosieta

Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej w ostatnim raporcie informuje, że w Hiszpanii, pomimo, że popyt na wieprzowinę rośnie (głównie za sprawą eksportu na rynki poza unijne), cena żywca od ostatnich sześciu tygodni znacząco nie zmieniła się. Stanowi to duży problem dla producentów trzody chlewnej. Obecnie cena żywca ciągle pozostaje poniżej 1 € /kg i wynosi €0,985 /kg. Średnia cena za w roku 2016 wyniosła €0,95 /kg.

- W 1 kwartale br. zanotowano w Hiszpanii większą podaż żywca i to w wadze ubojowej wyższej o 2 kg niż rok temu. Zarówno producenci jak i przetwórcy są zainteresowani wysoką wagą ubojową ze względu na lepsze pokrycie swoich stałych kosztów i ograniczenie strat. Hiszpania stała się największym producentem tuczników w UE i to po najniższych cenach. W Niemczech więcej świń jest ubijanych, ale wiąże się to z dużym importem tuczników do uboju. W okresie, gdy cała UE jest w kryzysie związanym z nadprodukcją wieprzowiny, dobre wiadomości przyszły z Chin. Rynek chiński potrzebuje więcej wieprzowiny i podrobów wieprzowych - czytamy na stronie KZP-PTCH.

Analityk podkreśla ponadto, że zwiększony eksport sprzyja odbudowie ceny żywca. Z raportu Komisji Europejskiej wynika, że w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2016 roku unijny eksport wieprzowiny na rynki trzecie osiągnął rekordowy poziom 579,4 tys. ton. Trzeba dodać, że tak bardzo dobre wyniki eksportu zanotowano bez udziału rynku rosyjskiego. Chiny zwiększyły swój import o 74,7% (+102 tys. ton), Japonia o 25,9% (+58,5 tys. ton), Hong Kong o 35% (+52,7 tys. ton), Filipiny o 30,8% (+37,8 tys. ton), USA o 20% itd.. Spadek importu o 37% zanotowano jedynie w Południowej Korei. Unia Europejska stała się ponownie liderem światowego eksportu wieprzowiny.

- Hiszpania tylko w styczniu wyeksportowała 160 tys. ton, co stanowi 21% więcej niż rok temu. Nadzieje na dalsze powiększenie eksportu daje otwarcie rynku meksykańskiego dla hiszpańskiej wieprzowiny. Do tej pory 12 zakładów przetwórczych uzyskało certyfikaty eksportowe - podsumowuje A. Dargiewicz.

Źródło: kzp-ptch.pl

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz