kowalczyk

kps

CenyRolnicze
15 czerwca 2021, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7349 EUR EUR - 4.5306 GBP GBP - 5.2617 DKK DKK - 0.6093
Archiwum


14.06.2021 12:55 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,10-6,90 zł/kg, średnia: 6,59 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

14.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-209,00 (-1,07%), kukurydza SIE21-259,75 (-0,48%), rzepak SIE21-509,75 (-1,35%) [euro/t]

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, śr. waga 120-135 kg, 58 % mięsn., wielkop., ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

12.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 796 727 997

11.06.2021 SPRZEDAM 45 TON OWSA PASZOWEGO, podlaskie, sokólski, 16-100, transport firmowy, tel.: 502 750 369

11.06.2021 SPRZEDAM 350 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, lubelskie, łęczyński, 21-077, tel.: 507 292 661

09.06.2021 SPRZEDAM 27 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

09.06.2021 SPRZEDAM 110-120 TUCZNIKÓW, śr. waga 120 kg, 58 % mięsności, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 725 4

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Kolejne tygodnie przyniosą pogłębienie spadków cen wieprzowiny?

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin

W marcu 2016 r. ceny reprezentatywne wieprzowiny (m/m) obniżyły się w 21 krajach Unii, wzrosły zaś w 7 pozostałych członkach Wspólnoty. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym okresie na poziomie 127,29 EUR za 100 kg, tj. była o 0,3% niższa niż w lutym br., i jednocześnie pozostawała o 9,8% niższa od średniej ceny z marca 2015 r.

Warto przy tym podkreślić, że średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii była w marcu 2016 r. najniższa od 2003 r. dla tego miesiąca. Wynosiła ona wówczas 126,77 EUR za 100 kg.

W marcu 2016 r. największą miesięczną dynamikę spadku cen wśród krajów UE zanotowano w Bułgarii (-16,4%), na Słowacji (-4,4%), w Czechach (-4,2%), na Węgrzech (-4,1%), w Grecji (-3,5%), Irlandii (-2,1%), Chorwacji (-2,1%), Słowenii (-2,0%), na Malcie (-1,5%), w Danii (-1,4%), Portugalii (-1,4%), Luksemburgu (-1,3%), Finlandii (-1,2%), Hiszpanii (-1,1%), Estonii (-1,1%), na Litwie (-1,0%), w Niemczech (-1,0%), Wielkiej Brytanii (-0,8%) oraz w Austrii (-0,4%).

Największe miesięczne tempo wzrostu cen odnotowano natomiast w Polsce (+3,7%), Holandii (+1,6%), Szwecji (+1,3%), we Francji (+1,2%), na Cyprze (+1,0%), we Włoszech (+0,4%) oraz w Rumunii (+0,2%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu 2016 r. kształtowała się na poziomie 130,92 EUR za 100 kg, tj. była o 7,5% niższa niż rok wcześniej. Była ona (cena) równocześnie o 2,9% wyższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty.

Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w marcu 2016 r. była także o blisko 9% wyższa od średniej ceny reprezentatywnej tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 0,8% niższa.

Okres Świąt Wielkanocnych ograniczył nieco spadkową tendencję na rynku mięsa wieprzowego w Unii. Teraz dynamika spadku cen może przyspieszyć ze względu na „uwolnienie” na rynku mięsa zgromadzonego w ramach prywatnego magazynowania wieprzowiny. Od 4 stycznia do 3 lutego 2016 r. do unijnych magazynów wprowadzono ok. 90 tys. ton produktów wieprzowych w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Większość z tej ilości pojwróciła na unijny rynek od 17 kwietnia br. Pozostała część wieprzowiny, przechowywana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu. Jeżeli do tego dojdzie niesprzyjająca pogoda, która stłumi popyt na mięso na grilla, sytuacja może się dodatkowo pogorszyć.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu