Polska wieprzowina pojedzie do Meksyku? W maju odbędzie się audyt w tej sprawie

Redakcja
trzoda chlewna miso

Unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan poinformował, że Meksyk wyraził zgodę na otwarcie swojego rynku na świeżą wieprzowinę i przetworzone szynki z Hiszpanii. Wkrótce również kilka innych państw członkowskich UE będzie mogło wysyłać swoje produkty do Meksyku.

Decyzja zapadła po wizycie przedstawicieli Komisji Europejskiej w tym kraju, która miała miejsce na początku roku. Niedługo spodziewane jest zatwierdzenie importu świeżej wieprzowiny z Francji. Są również perspektywy na wysyłki z Niemiec, Rumunii i Włoch. Władze meksykańskie zaplanowały w maju br. także audyt w Polsce, co może stworzyć szanse na eksport świeżych produktów wieprzowych.

Meksyk jest znaczącym importerem wieprzowiny, w 2015 r. sprowadził zza granicy ok. 750 tys. ton tego mięsa, z czego ponad 99% pochodziło z USA i Kanady. Był to dostęp bezcłowy w ramach Północnoamerykańskiej Strefy Wolnego Handlu – NAFTA.

Komisarz Hogan podkreślił, że pomimo rosyjskiego embarga, eksport unijnej wieprzowiny wzrósł znacznie w ubiegłym roku. Nie przełożyło się to jednak jeszcze na poprawę dochodów producentów. Po tegorocznych wizytach w Meksyku i Kolumbii, komisarz Hogan odwiedza obecnie Kazachstan, a następnie planuje wyjazd do Chin i Japonii. Celem tych wizyt jest zwiększenie możliwości unijnego eksportu.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz