KZP-PTCH: Cena wieprzowiny w Chinach przekroczyła 20 juanów/kg (11,63 zł/kg)

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

W związku z dużą likwidacją stada podstawowego macior w Chinach w 2015 roku (ponad 10 mln szt.) spowodowaną niskimi cenami wieprzowiny, ceny płacone przez ubojnie począwszy od sierpnia 2015 stale rosną.

Według chińskiego portalu tech-food.com cena wieprzowiny przekroczyła 20 juanów/kg (11,63 zł/kg). Na początku marca 2016 roku efektywni producenci trzody chlewnej mogli cieszyć się zyskiem na tuczniku ponad 800 juanów (465 zł/szt.). Wróciły dobre czasy dla rolników, którzy wcześniej produkowali poniżej kosztów. Przy stabilnych cenach zbóż od końca 2015 roku producenci uzyskują coraz to wyższe zyski. Główna przyczyną tak wysokiej ceny tuczników jest niska podaż żywca. Odbudowa stada macior o 10 milionów sztuk wymaga czasu.

W przeszłości rząd wspierał producentów bezpośrednimi dopłatami do produkcji świń w okresie kryzysów. Rozwój produkcji jednak był hamowany brakiem dostępu do dodatkowej ziemi. Rząd chiński również zamykał małe nieefektywne gospodarstwa w celu uzyskania lepszej kontroli nad rozprzestrzenianiem się chorób, poprawy bezpieczeństwa żywności. Wsparcie głównie było kierowane do dużych ferm, które znajdowały się na wysokim poziomie technologicznym.

Ostatnio rząd wprowadził pomoc dla sektora polegającą na dopłatach do powstawania nowych stacji knurów, które dostarczają nasienie do ferm położonych w odległości do 100 km. Celem tego działania jest wymuszenie odejścia ferm od utrzymywania własnych knurów i bazowanie na sprawdzonej genetyce pochodzącej ze stacji.

Źródło: kzp-ptch.pl

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz