Chiny kupią w tym roku rekordową ilość wieprzowiny

Redakcja
trzoda chlewna stadoswin

Według prognoz Rabobanku, w 2016 r. łączny import wieprzowiny i podrobów do Chin może wzrosnąć o 20% do ok. 1,8 mln ton w porównaniu do 1,5 mln ton w 2015 r. Przywóz samego mięsa może zwiększyć się o 28% do ok. 1 mln ton wobec 777 tys. ton przed rokiem.

Chiny mogą tym samym stać się w tym roku największym na świecie importerem wieprzowiny, wyprzedzając Japonię. Głównymi dostawcami wieprzowiny do Chin w 2015 r. były państwa UE, które zwiększyły wywóz o 57% do 580 tys. ton i miały ok. trzy czwarte udziału w chińskim imporcie.

Wśród eksporterów dominowały Niemcy (ponad jedna trzecia udziału). Wzrósł również znacznie przywóz z Hiszpanii, Danii i Francji. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego. W 2015 r. w Państwie Środka postępował spadek pogłowia trzody chlewnej, zapoczątkowany w 2014 r. Niekorzystne relacje cen pasz do cen żywca oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska przyczyniły się do redukcji stada loch, co wpłynęło na spadek produkcji.

Redukcja chińskiego pogłowia świń w ostatnich 2 latach była jedną z największych w historii kraju. Z uwagi na spadek podaży żywca i produkcji mięsa, ceny wieprzowiny na rynku chińskim rosły od kwietnia 2015 r., a ich poziom przewyższał średnią z poprzednich 2 lat. W połowie marca br. ceny hurtowe wieprzowiny na rynku chińskim były o 35% wyższe niż przed rokiem, przyczyniając się do wzrostu inflacji.

Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach także w 2016 r., co będzie sprzyjało atrakcyjności importu. W lutym br. chiński przywóz mięsa wieprzowego (bez podrobów) wzrósł o 111% w skali roku do 74,4 tys. ton. Styczniowy import był o 56% wyższy niż przed rokiem i wyniósł 97 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz