kps

skiba

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

W Polsce odnotowano największy spadek pogłowia loch zarodowych wśród krajów UE

Redakcja
trzoda chlewna maciora foto 1

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z marca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE obniży się wobec 2015 r. o 0,3% do 23,3 mln ton, a w 2017 r. minimalnie wzrośnie – o 0,7% do 23,5 mln ton.

Według spisu pogłowia trzody chlewnej z grudnia 2015 r., stado reprodukcyjne zmniejszyło się w ciągu roku o 2%. Trzy czwarte tego spadku miało miejsce w nowych państwach członkowskich UE-13 (-7%). Pogłowie loch zarodowych obniżyło się najbardziej w Polsce, Niemczech, Holandii i Francji (łącznie o 300 tys. szt.). W Hiszpanii natomiast liczebność tej grupy zwierząt wzrosła o ponad 100 tys. szt.

Pogłowie prosiąt zwiększyło się ponownie w państwach UE-15 (+1%), natomiast w UE-13 obniżyło się o 3%. Łączna liczba prosiąt w UE była o 1% wyższa niż przed rokiem. Zwierzęta te trafią na rynek w pierwszej połowie 2016 r.

Pod koniec 2015 r. ceny wieprzowiny w UE obniżyły się do rekordowo niskiego poziomu 126 EUR/100 kg, a ceny prosiąt spadły do 35 EUR/szt. Na początku stycznia br. można było zaobserwować niewielki wzrost cen prosiąt, związany prawdopodobnie ze spadkiem pogłowia loch hodowlanych. Pomimo niskich cen mięsa w 2015 r., produkcja wieprzowiny obniżyła się dopiero w drugiej połowie roku, a wobec 2014 r. była o 3,6% wyższa i wyniosła 23,4 mln ton. Największą dynamikę wzrostu zanotowano w Hiszpanii (+276 tys. ton), dzięki powiększeniu stada loch hodowlanych.

Wyższą produkcję zanotowały również Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Polska i Węgry. Warto zauważyć, że 90% tego wzrostu pochodziło z ubojów w krajach UE-15. W państwach członkowskich można było zaobserwować różne strategie i zachowania ekonomiczne w odpowiedzi na niskie ceny. Niektóre kraje ograniczały produkcję z uwagi na spadek opłacalności pomimo korzystnych i stabilnych cen pasz. Inni producenci natomiast próbowali zrekompensować poniesione koszty inwestycji i niskie ceny zwiększając poziom wytwarzania.

W 2015 r. unijny eksport wieprzowiny wzrósł o blisko 9% do 2,1 mln ton. Sprzyjały temu wyższa produkcja, wzrost konkurencyjności (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego), wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich, a także niższa podaż w Brazylii.

Wysyłki mięsa do Chin wzrosły prawie dwukrotnie do ok. 450 tys. ton, a podrobów o jedną trzecią do ponad 600 tys. ton. Chińczycy zakupili w ubiegłym roku prawie połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Największy udział w wysyłkach wieprzowiny do Chin miały Niemcy (37%), Hiszpania (19%) i Dania (15%). Znaczny wzrost wywozu na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Dalszy poziom wysyłek do Chin będzie uzależniony od kursu wymiany euro do juana oraz wpływu kryzysu gospodarczego w Państwie Środka na popyt konsumencki i sektor mięsny w tym kraju.

W 2015 r. zwiększył się również wywóz unijnej wieprzowiny do USA, Australii, Gruzji, niektórych krajów bałkańskich i na Tajwan. Spadek wysyłek do Japonii (-5%) był wynikiem odbudowy tamtejszej produkcji po epidemii pryszczycy z 2014 r. oraz wzrostu udziału USA w japońskim imporcie. Niższy był również eksport wieprzowiny z UE do Hongkongu (-32%), Korei Płd. (-3%), na Filipiny (-7%), Ukrainę (-57%), Białoruś (-90%), do Angoli (-19%) i Czarnogóry (-36%). W 2016 r. Komisja prognozuje dalszy wzrost eksportu wieprzowiny z UE, jednak tempo wzrostu będzie już niższe (+3%), z uwagi na wzrost konkurencyjności i podaży mięsa ze strony USA i Brazylii. Wysyłki do Rosji prawdopodobnie nie zostaną odbudowane, nawet po ewentualnym zniesieniu embarga politycznego i sanitarnego.

Rosja systematycznie zwiększa rodzimą produkcję, ograniczając import. Rosyjskim zakupom nie będzie również sprzyjała trudna sytuacja gospodarcza kraju oraz wzrost konkurencyjności ze strony innych dostawców.

Spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca UE w 2015 r. wzrosło w skali roku o 2,5% (o 1,1 kg) do 41,7 kg. W 2016 r. konsumpcja prawdopodobnie nieznacznie obniży się, a w 2017 r. ustabilizuje się zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu