KZP-PTCH: Wielkanoc pomaga w odbudowie ceny tuczników

Redakcja
trzoda chlewna maciora foto 1

W tygodniu 11 wzrost ceny w Polsce jest znaczący i wyraźnie odczuwalny. Ceny europejskie idą lekko w górę, ale nie nadążają za silnymi wzrostami w naszym kraju.

Tuczników brakuje na rynku, a surowiec jest potrzebny do wywiązania się z zamówień na świeże mięso w okresie przedświątecznym. Święta Wielkanocne to tradycyjnie okres dużego spożycia wieprzowiny. Średnio cena tuczników wzrosła o 20-40 groszy za kilogram. Niektóre zakłady nie mogąc zaopatrzyć się w surowiec w Niemczech w desperacji zaczęły płacić 6 zł/kg WBC.

Zdania są podzielone na temat czy to już mamy do czynienia ze spadkiem produkcji w UE, czy jest to chwilowy zryw cenowy przed świętami, a na trwałą rosnąca tendencję będziemy musieli poczekać do drugiej połowy 2016 roku. Dopiero okres poświąteczny da jednoznaczną odpowiedź na to pytanie.

EU: Stagnacja w handlu wieprzowiną zakończyła się, a wiele notowań żywca pokazało wzrosty cen. W ostatnim tygodniu zwiększenie ceny w Niemczech o 5 centów nie pozostało bez wpływu na wzrosty cen w Holandii, Belgii i Austrii. Handel ożywił się powodując wzrost popytu na żywiec. Wzrost ceny niemieckiej spowodował również dodatkowy impuls do wzrostu cen w Wielkiej Brytanii. Ceny pozostały niezmienione w Hiszpanii, Francji i Danii.(ISN)

Poprawie sytuacji w Niemczech sprzyjają zwiększone wielkanocne zakupy w sklepach mięsnych. W dniu dzisiejszym cena tuczników WBC w Niemczech ponownie wzrosła o 4 centy do wysokości 1,33 €/kg.(VEZG)

USA: W ostatni piątek kontrakty terminowe na czerwiec zamknęły się ceną 83.075¢ za funt (ok. 7,05 zł/kg). Od połowy listopada kontrakty czerwcowe podrożały o 12¢ za funt lub $25 na sztuce. Wzrost cen kontraktów terminowych odzwierciedla wiarę w zwiększony popyt na wieprzowinę.

Źródło: kzp-ptch.pl

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz