Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 lutego 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.6943 EUR EUR - 4.5143 GBP GBP - 5.2367 DKK DKK - 0.6071
Archiwum
25.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,75 (+ 0,20%), kukurydza MAR21 - 229,25 (- 0,11%), rzepak MAJ21 - 488,25 (+ 0,77%) [euro/tona] +++ +++ +++ 24.02.2021 13:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70 - 6,40 zł/kg, średnia: 6,02 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Kraje unijne zwiększyły eksport wieprzowiny do Chin o 57% w skali roku

Redakcja
trzoda chlewna poltusze

W 2015 r. import wieprzowiny przez największych odbiorców z regionu Azji wzrósł o 7% do ok. 4,3 mln ton. Popyt konsumencki pozostał wysoki, a podaż krajowa nie była wystarczająca do jego zaspokojenia.

W największym stopniu zwiększyły zakupy Chiny i Korea Płd., wzrosły również dostawy do Hongkongu. Chińczycy sprowadzali wieprzowinę głównie z państw UE, skąd pochodziło dwie trzecie całkowitego importu.

Dostawy z UE do Chin wzrosły w ciągu roku o 57% do 580 tys. ton, natomiast z USA zmalały o 13% do 102 tys. ton. Koreańczycy zaimportowali w ubiegłym roku o jedną czwartą więcej wieprzowiny niż w 2014 r. i zarówno UE, jak i Amerykanie zwiększyli dostawy o ok. 25%.

Epidemia pryszczycy w Korei Płd. jest nadal zagrożeniem dla produkcji krajowej, a popyt konsumencki pozostaje wysoki. W 2015 r. zmalał natomiast import wieprzowiny do Japonii. Zmniejszyły się zwłaszcza zakupy w krajach unijnych (-14% do 270 tys. ton), głównie w Danii. Mniej wieprzowiny niż rok wcześniej dostarczyli również na rynek japoński Amerykanie  (-6%), wzrosły natomiast dostawy Kanady (+12% do 166 tys. ton).

W 2014 r. import do Japonii był rekordowo wysoki z uwagi na epidemię pryszczycy, która ograniczyła produkcję krajową. W 2015 r., po poprawie sytuacji epidemiologicznej, poziom przywozu zaczął powracać do normalnego poziomu. W 2016 r. spodziewane jest dalsze zmniejszenie japońskiego importu, ponieważ krajowa produkcja nieznacznie wzrasta, a popyt jest ograniczony z uwagi na wysokie ceny przetworów wieprzowych wyprodukowanych z mrożonych półtusz.

Źródło: FAMMU/FAPA