Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
27 października 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8860 EUR EUR - 4.5890 GBP GBP - 5.0607 DKK DKK - 0.6168
Archiwum
26.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 207,25 (- 1,19%), kukurydza LIS20 - 196,50 (0,00%), rzepak LIS20 - 391,25 (- 0,19%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.10.2020 12:32 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,90 - 4,55 zł/kg, średnia: 4,24 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++

Kraje unijne zwiększyły eksport wieprzowiny do Chin o 57% w skali roku

Redakcja
trzoda chlewna poltusze

W 2015 r. import wieprzowiny przez największych odbiorców z regionu Azji wzrósł o 7% do ok. 4,3 mln ton. Popyt konsumencki pozostał wysoki, a podaż krajowa nie była wystarczająca do jego zaspokojenia.

W największym stopniu zwiększyły zakupy Chiny i Korea Płd., wzrosły również dostawy do Hongkongu. Chińczycy sprowadzali wieprzowinę głównie z państw UE, skąd pochodziło dwie trzecie całkowitego importu.

Dostawy z UE do Chin wzrosły w ciągu roku o 57% do 580 tys. ton, natomiast z USA zmalały o 13% do 102 tys. ton. Koreańczycy zaimportowali w ubiegłym roku o jedną czwartą więcej wieprzowiny niż w 2014 r. i zarówno UE, jak i Amerykanie zwiększyli dostawy o ok. 25%.

Epidemia pryszczycy w Korei Płd. jest nadal zagrożeniem dla produkcji krajowej, a popyt konsumencki pozostaje wysoki. W 2015 r. zmalał natomiast import wieprzowiny do Japonii. Zmniejszyły się zwłaszcza zakupy w krajach unijnych (-14% do 270 tys. ton), głównie w Danii. Mniej wieprzowiny niż rok wcześniej dostarczyli również na rynek japoński Amerykanie  (-6%), wzrosły natomiast dostawy Kanady (+12% do 166 tys. ton).

W 2014 r. import do Japonii był rekordowo wysoki z uwagi na epidemię pryszczycy, która ograniczyła produkcję krajową. W 2015 r., po poprawie sytuacji epidemiologicznej, poziom przywozu zaczął powracać do normalnego poziomu. W 2016 r. spodziewane jest dalsze zmniejszenie japońskiego importu, ponieważ krajowa produkcja nieznacznie wzrasta, a popyt jest ograniczony z uwagi na wysokie ceny przetworów wieprzowych wyprodukowanych z mrożonych półtusz.

Źródło: FAMMU/FAPA