Polska wycofała z rynku zaledwie 2 tys. ton wieprzowiny w ramach dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Niemcy pięć razy więcej

Redakcja
trzoda chlewna poltusze

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny (od 4 do 8 stycznia br.), największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy. Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym okresie wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton wieprzowiny.

Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (53,3% całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (11,3%) i szynek (8%). Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/2334 z dn. 14 grudnia 2015 r.

Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen. Ostatnie dane Komisji Europejskiej wskazują, że ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym na początku stycznia br. wynosiły 126 EUR/100 kg i w skali roku obniżyły się o 5%, a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą.

Poprzednio zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w marcu 2015 r. na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofanych zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR.

Poniżej prezentujemy ilości zgromadzone w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat (4-8 stycznia 2016 r.):

Państwo członkowskie Ilość (tony)

Hiszpania 11 956
Niemcy 10 700
Holandia 6 453
Dania 5 907
Włochy 2 728
Polska 2 103
Francja 1 169
Rumunia 1 000
UE-28 46 430

 

Źródło: FAMMU/FAPA

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz