Holendrzy eksportują coraz mniej wieprzowiny

Redakcja
trzoda chlewna tucznik 1

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2015 r. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Holandii wzrósł w skali roku o 8% do 638,7 tys. ton. Średnia cena jednostkowa wysyłek była jednak o 11% niższa w porównaniu z tym samym okresem 2014 r., co oznacza, że całkowita wartość eksportu obniżyła się o 4% do 1,19 mld EUR. Było to zgodne z tendencją spadkową cen na rynku unijnym w 2015 r.

Głównym odbiorcą holenderskiej wieprzowiny była nadal UE, jednak udział w wywozie ogółem zmniejszył się do 79% wobec 81% rok wcześniej. Wzrost wysyłek był znacznie wyższy w stosunku do krajów trzecich (+19%), niż do państw członkowskich UE (+5%). Pierwszym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z Holandii pozostają Włochy z 17% udziałem w całkowitym wywozie., a kolejnymi Niemcy, Grecja i Wielka Brytania. Największa dynamika wzrostu wywozu miała jednak miejsce w stosunku do Chin, które zwiększyły zakupy mięsa wieprzowego w Holandii ponad sześciokrotnie.  Zanotowano znaczny wzrost wywozu do Korei Płd. (+45%) i Australii (+34%), obniżyły się natomiast wysyłki do Japonii.  

Eksport żywca wieprzowego z Holandii w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. był o 36% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 215 tys. ton. Spadek wywozu był spowodowany wzrostem ubojów trzody na rynku krajowym.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz