Rośnie eksport wieprzowiny z UE do krajów trzecich

Redakcja

Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2 249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,8% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mięso mrożone (43%), których wysłano po ok. 6% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.

 

Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+45% do 97 tys. ton). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu. Miesięczny wolumen eksportu mięsa i podrobów był we wrześniu br. drugi pod względem wielkości w historii, głównie dzięki znacznemu wzrostowi wysyłek do Chin. Jedynie w październiku 2014 r. zanotowano wyższy wywóz.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do września br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 38% więcej i 32% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Znaczny (o połowę) wzrost wywozu do na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie.

Rosja sprowadziła od stycznia do września br. tylko ok. 10 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie smalcu, słoniny i przetworów), o 83% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.

W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania i Belgia.

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 15% do 15 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz