Rosja importuje coraz mniej wieprzowiny. Tamtejszy rynek jest coraz bardziej samowystarczalny

Joanna Kawka

Rosja sukcesywnie zmniejsza wolumen importu wieprzowiny. Według danych rosyjskich służb statystycznych, w okresie od stycznia do września br. przywóz wyniósł 237,2 tys. ton i był o 24,3% niższy niż przed rokiem.

Wraz ze spadkiem importu, rośnie krajowa produkcja tego gatunku mięsa. Według oficjalnych danych, na dzień 1 października 2015 r. pogłowie trzody chlewnej we wszystkich gospodarstwach w Rosji wzrosło od początku roku o 7,4% do 22,3 mln szt. Zmniejsza się liczebność stada w małych, przydomowych gospodarstwach, głównie ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń (ASF). Duże, przemysłowe fermy zwiększyły jednak pogłowie o 11,5% do 1,83 mln szt. Produkcja wieprzowiny w Rosji w ciągu trzech kwartałów br. wyniosła 1,99 mln ton wagi poubojowej (2,73 mln ton wagi żywej), co oznacza 5% wzrost wobec tego samego okresu 2014 r.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz