Wzrost eksportu wieprzowiny z Unii.

W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2011 roku państwa członkowskie Unii wyeksportowały do państw trzecich 752,34 tys. ton żywca, mięsa, podrobów oraz przetworów wieprzowych (to o ponad ¼ więcej wobec analogicznego okresu roku 2010).

Na wolumen eksportu złożyło się 324 tys. ton mrożonego mięsa wieprzowego (wzrost o 30% w stosunku do I kwartału 2010), 331,5 tys. ton podrobów, smalcu oraz tłuszczu (+24%), 41,9 tys. ton kiełbas i przetworów (+20%), 28,8 tys. ton świeżego mięsa (+18%), 17,1 tys. ton żywca (+14%), 9 tys. ton mięsa solonego, suszonego bądź wędzonego (+23%). Kraje, które sprzedały największą ilość wieprzowiny to: Dania, Niemcy, Hiszpania, Holandia, Francja, Polska. Intensywność sprzedaży z Polski była jedną z największych w całej Unii Europejskiej. Kluczowymi importerami wieprzowiny z Unii były takie państwa jak Rosja (dostawy do tego kraju zwiększyły się w ciągu roku o 17% do 202,8 tys. ton), Hongkong (do 127 tys. ton = wzrost o 38%), Korea Południowa (do 68 tys. ton = wzrost o 160%), Japonia (do 65 tys. ton = wzrost o 9%), Chiny (do 55 tys. ton = wzrost o 29%). Duży wzrost eksportu do Korei Południowej został spowodowany poprzez zmniejszenie produkcji krajowej w związku z epidemią pryszczycy oraz ustanowienie bezcłowego kontyngentu importowego. W pierwszym kwartale br. zwiększyły się wysyłki wieprzowiny z UE na Białoruś (ponad dwukrotnie – do 21,4 tys. ton). Eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny z Polski na rynek białoruski wyniósł ponad 13 tys. ton.

W okresie od stycznia do marca 2011 państwa unii importowały z państw trzecich tylko 9,7 tys. ton mięsa oraz przetworów wieprzowych (spadek o 30% w porównaniu do zeszłego roku). Wśród zakupów dominowały podroby (4,5 tys. ton, wzrost o 12% w ciągu roku), których największym dostawcą do Unii była Szwajcaria.

Źródło: FAMMU/FAPA

 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz