Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 marca 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8393 EUR EUR - 4.5793 GBP GBP - 5.3056 DKK DKK - 0.6158
Archiwum
05.03.2021 13:17 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 04.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 236,25 (- 0,42%), kukurydza MAR21 - 217,00 (- 3,98%), rzepak MAJ21 - 515,00 (+ 2,23%) [euro/tona] +++ +++ +++

Nadprodukcja tucznika zabija ceny w skupach

Redakcja

 

Rosnąca produkcja wieprzowiny powoduje silne naciski na europejskie ceny żywca. Spożycie i eksport nie są w stanie podołać nadprodukcji.

 

Rosnąca produkcja wieprzowiny przewyższa spożycie, co prowadzi obecnie do zbijania cen na rynku żywca. Tak informuje ekspert rynku dr Olaf Zinke w swojej aktualnej analizie rynku. Również silny wzrost eksportu nie jest w stanie zrekompensować nadprodukcji.

Wg obecnych szacunków Komisji Europejskiej produkcja w roku 2015 jest większa niż maksymalna produkcja w latach 2001 i 2007. Dodatkowo eksperci Komisji zakładają, że również w roku 2016 nastąpi dalszy wzrost produkcji żywca w Europie i osiągnie ona nową wartość rekordową.

Niższe ceny żywca spodziewane również w roku 2016

Średnie europejskie ceny żywca klasy handlowej E w roku 2015 wynoszą wg bieżących danych Komisji 144,4 euro za 100 kg MPC. Jest to najniższa cena od 2010 roku, kiedy to ceny żywca w połowie roku wynosiły jedynie 140 euro za 100 kg MPC. W czwartym kwartale 2015 roku Komisja spodziewa się cen na poziomie 142,7 euro za 100 kg. Prognozy na pierwszy kwartał 2016 roku, w obliczu danych produkcyjnych, wynoszą jedynie 138,8 euro za 100 kg MPC i są jeszcze niższe niż słabe już wartości z czwartego kwartału 2015 roku. 

Produkcja żywca idzie na rekord

Wg danych zaktualizowanych przez Komisję UE pod koniec października europejska produkcja żywca wzrosła w roku 2015 o 2,7 % do 23,44 milionów ton. To nowy rekord, który pobił nawet dotychczasową maksymalną produkcję z roku 2001 wynoszącą 23,06 milionów ton i z roku 2007 w wysokości 23,09 milionów ton. Na rok 2016 Komisja spodziewa się obecnie dalszego umiarkowanego wzrostu produkcji o 0,5 % i nowego rekordu wynoszącego 23,56 miliony ton. 

Jednocześnie w roku 2015 zwiększyło się również spożycie wieprzowiny w Unii Europejskiej o 2,3 % do 21,37 milionów ton. Jednak spożycie rośnie wolniej niż produkcja. W roku 2016 Komisja spodziewa się jedynie niewielkiego wzrostu spożycia, o 0,1 % do 21,4 milionów ton. 

  

Silny wzrost eksportu

Zdolność samodzielnego zaopatrzenia Unii Europejskiej w mięso wieprzowe w roku 2015 Komisja szacuje na 110 %. W 2015 roku wzrósł jednak również eksport mięsa wieprzowego z Unii Europejskiej o 7,5 % do 2,06 milionów ton. Ten silny wzrost dokonał się mimo embarga nałożonego przez do tej pory najważniejszego odbiorcę - Rosję.

Głównymi odbiorcami dynamicznego wzrostu europejskiego eksportu były Chiny i Korea Południowa. W roku 2016 Komisja spodziewa się dalszego wzrostu eksportu o 3,0% do 2,12 milionów ton. Słaby euro mógłby dalej nakręcać europejski eksport, przyczynić się do odciążenia rynków europejskich i wsparcia cen na rynku wewnętrznym.

 

Źródło: na podstawie agrarheute.com