Uruchomienie eksportu wieprzowiny na Ukrainę.

Władze weterynaryjne na Ukrainie zrezygnowały z obowiązku okazywania przez eksporterów dodatkowych zaświadczeń o braku obecności dioksyn w przywożonym do tego państwa mięsie wieprzowym.

Taki wymóg wprowadzono na początku roku. Był on skutkiem wykrycia dioksyn w paszach i produktach zwierzęcych w Niemczech. Również eksporterzy z Polski musieli okazywać te dokumenty.

W ciągu pierwszych trzech miesięcy roku 2011 sprzedaż świeżej i mrożonej wieprzowiny z Polski na Ukrainę osiągnęła poziom 1,79 tys. ton i była o 68% niższa w porównaniu do 5,6 tys. ton w I kwartale roku 2010. Ukraina spadła z 1 na 11 miejsce wśród importerów polskiej wieprzowiny. W ciągu pierwszych trzech miesięcy tego roku państwa należące do Unii Europejskiej wyeksportowały na Ukrainę 6,4 tys. ton wieprzowiny (mniej o 41% wobec analogicznego okresu z zeszłego roku). Zniesienie obowiązku przedstawiania zaświadczeń daje nadzieje na lepszy eksport w kolejnych miesiącach.

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz