Niemcy, Dania i Hiszpania największymi eksporterami wieprzowiny z Unii

Redakcja

Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 671 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,2% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (757 tys. ton) oraz mięso mrożone (720 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7% i 37% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.

Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+37% do 71 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył żywca kiełbas i przetworów wieprzowych (-12% do 96 tys. ton) oraz żywca (-9% do 9,8 tys. ton). 

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do lipca br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 37% więcej i 38% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 64% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy.

 

Rosja sprowadziła od stycznia do lipca br. ok. 8 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie smalcu, słoniny i przetworów) wobec ok. 55 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.

W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania i Belgia.

W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 20,5 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (14,3 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 16% do 11 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz