Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny przywrócone

Joanna Kawka

Podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE w dn. 14 września br. Komisja Europejska potwierdziła przywrócenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Główni producenci – Belgia, Francja, Dani i Holandia ubiegają się o objęcie mechanizmem również inne elementy – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Zwiększono również o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Nowe dopłaty zostaną prawdopodobnie wprowadzone od połowy października br. W marcu br. Komisja wprowadziła mechanizm dopłat na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofane zostało wówczas ok. 60 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR. Pod koniec marca br., po poprawie sytuacji rynkowej, przyznawanie dopłat zawieszono.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz