Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 września 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7585 EUR EUR - 4.4574 GBP GBP - 4.8811 DKK DKK - 0.5991
Archiwum
18.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 194,50 (+ 1,43%), kukurydza LIS20 - 171,50 (+ 0,15%), rzepak LIS20 - 395,00 (+ 0,64%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.09.2020 13:42 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,60 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,85 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni) +++ +++ +++ +++

Trudna sytuacja na francuskim rynku wieprzowiny

Joanna Kawka

Francuski minister rolnictwa Stéphane Le Foll powołał grupę roboczą w celu zidentyfikowania i monitoringu różnych umów z producentami trzody chlewnej oraz wprowadzenia zmian. Minister zwrócił również uwagę, że wszelkie wsparcie finansowe związane z umowami, które zostało wprowadzone na rzecz pomocy rolnikom, będzie zwolnione z podatku.

Działania ministra są wynikiem spotkania rządu z rolnikami, przetwórcami, rzeźnikami i innymi przedstawicielami sektora wieprzowiny, które odbyło się w dn. 27 sierpnia br. w celu ratowania trudnej sytuacji na francuskim rynku wieprzowiny. W czerwcu br. minister Le Foll zaproponował docelową cenę skupu

wieprzowiny na poziomie 1,40 EUR/kg na lokalnej giełdzie w Plerin, wyznaczającej kurs w skali kraju. Jednak już na pierwszych sesjach giełdy na początku sierpnia br., dwaj najwięksi przetwórcy Cooperl i Bigard zbojkotowali skup po ustalonej cenie, twierdząc, że nie jest ona adekwatna do sytuacji rynkowej. Tak sztucznie wywindowany w górę poziom cen sprawiłby, że francuska wieprzowina nie mogłaby konkurować na rynku unijnym.

Przykładowo, w tym samym czasie w Niemczech wieprzowinę skupowano po 1,10 EUR/kg. Francuscy przetwórcy zaapelowali jednocześnie o pomoc z budżetu UE z uwagi na kryzys spowodowany rosyjskim embargiem, o obowiązkowe oznaczanie kraju pochodzenia mięsa w produktach przetworzonych, a także o zmniejszenie kosztów pracy w celu odzyskania konkurencyjności wobec przetwórców niemieckich. Domagano się także złagodzenia przepisów w celu ułatwienia restrukturyzacji i modernizacji krajowego sektora wieprzowiny.

Podczas spotkania w dn. 27 sierpnia br., minister Le Foll stwierdził, że umowy z producentami mogą być sposobem na zagwarantowanie marży oraz na uniknięcie zmian cen producenckich w łańcuchu żywnościowym. Fundusze bezpieczeństwa związane z umowami mogą pomóc łagodzić ryzyko zmian koniunktury na rynku.

Źródło: FAMMU/FAPA