W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 935 tys. ton wieprzowiny

Redakcja

 

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 935 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 6,1% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (422 tys. ton) oraz mrożone mięso (413 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 9% i 22% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Spadek wywozu dotyczył żywca (-58% do 4,8 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów wieprzowych (-15% do 54 tys. ton).

 

Niski kurs euro do dolara amerykańskiego w omawianym okresie przyczynił się do utrzymania konkurencyjności unijnej wieprzowiny na rynkach zagranicznych. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie – Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny.

W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 34% więcej i 36% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Wysoki popyt ze strony Chin miał wpływ na wzrost ceny jednostkowej podrobów w unijnym eksporcie. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Więcej niż przed rokiem wieprzowiny zakupiły również na rynku unijnym Amerykanie ze względu na niedostateczną podaż z produkcji wewnętrznej po ubiegłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Japonia zmniejszyła natomiast zakupy z uwagi na odbudowę krajowej produkcji. Rośnie również znaczenie Australii wśród odbiorców unijnego mięsa wieprzowego.

Rosja sprowadziła od stycznia do kwietnia br. jedynie 4,9 tys. ton produktów wieprzowych z UE (słoniny, podrobów i przetworów) wobec ok. 50 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r.

Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski, Francji i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Dania, Holandia, Belgia i Wielka Brytania.

W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 11 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 11,1% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (7,6 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł o 18% w skali roku do 6,6 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz