W styczniu spadł eksport unijnej wieprzowiny

Redakcja

Według danych Komisji Europejskiej, w styczniu br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 218,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 11,4% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożone mięso (102 tys. ton) oraz podroby i tłuszcze (95 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 3% i 16% mniej niż w styczniu 2014 r. Największy spadek wywozu – o 36% do ok. 6 tys. ton, dotyczyłświeżego mięsa.

Obniżenie eksportu mięsa i przetworów to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF) w Polsce i na Litwie. Embargo zostało rozszerzone w sierpniu 2014 r. Rosja sprowadziła w styczniu br. jedynie 2,6 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie słoniny, podrobów i przetworów) wobec 41 tys. ton w styczniu 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był zerowy.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie – Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio 41 tys. ton i 13 tys. ton – o 5% więcej i 42% mniej niż rok wcześniej. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych.

Wysoki popyt ze strony Chin miał wpływ na 14% wzrost ceny jednostkowej podrobów w unijnym eksporcie. Wywóz mrożonego mięsa z UE do Hongkongu obniżył się o 35% do 5,3 tys. ton, a do Chin był na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego – 22,3 tys. ton. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone – odpowiednio 18 tys. ton (-20%) i 19 tys. ton (+64%). Wysoki wzrost eksportu do Korei Płd. (+72%) został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Znacznie więcej niż przed rokiem wieprzowiny zakupiły również na rynku unijnym Amerykanie ze względu na niedostateczną podaż z produkcji wewnętrznej po ubiegłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Japonia zmniejszyła natomiast zakupy z uwagi na odbudowę krajowej produkcji. Rośnie również znaczenie Australii wśród odbiorców unijnego mięsa, która w ciągu roku podwoiła import.

Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze zniżki dotyczyły Polski, Włoch, Francji, Danii i Holandii. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania i Niemcy.

W styczniu br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 3,3 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 11,6% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (2,4 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł o 6% w skali roku do 1,7 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz