20.04.2015 Ceny skupu tuczników i macior - w kolejnych dniach ceny mają być obniżane

Joanna Kawka

Krajowe zakłady i ubojnie w zdecydowanej większości albo podnosiły dziś swoje cenniki albo pozostawiły je bez zmian. Natomiast pośrednicy wożący towar do punktu w centralnej Polsce w porównaniu z czwartkiem tygodnia ubiegłego obniżyli na dzisiaj oferowane ceny od - 0,10 do - 0,20 zł na kilogramie i na jutro zapowiadają kolejne cięcia, minimum - 0,10 zł/kg. Informacje docierające do nas potwierdzają jutrzejsze spadki. Wątpliwe jednak, żeby miał to być jakiś długotrwały i głęboki trend. Można raczej mówić o nieśmiałym "testowaniu" rynku.

Z cotygodniowego niemieckiego raportu wynika, że tylko "wyraźny spadek temperatur i brzydka pogoda mogłyby szybko spowodować ponowne wyhamowanie wzrostu cen", jaki obserwujemy aktualnie w Niemczech (od początku kwietnia cena umocniła się o + 0,10 euro/kg). Ponadto na rynku terminowym we Frankfurcie prognozowany kurs tucznika w czerwcu oscyluje na poziomie 1,52 euro/kg, w lipcu 1,55 euro/kg, a w sierpniu 1,59 euro/kg (aktualny to 1,50 euro/kg).

Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek 20.04.2015 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,65 do maksymalnie 4,70 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,10-6,00 zł/kg.

Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,23 zł/kg (na podstawie 38 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,18 zł/kg.

Cena maksymalna za klasę E wzrosła przez tydzień o + 0,10 zł/kg (od poniedziałku 13.03.2015 r.). Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 30 cenników firmowych) to 5,63 zł/kg, co oznacza wzrost (o + 0,04 zł/kg) w porównaniu z ubiegłym tygodniem (5,59 zł/kg). Cena minimalna  nie zmieniła się. 

Ceny macior w skupach oscylują w przedziale: 1,60-2,90 zł/kg (średnia: 2,41 zł/kg, na podstawie informacji z 31 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,39 zł/kg.

W Danii cena od ostatniego tygodnia wzrosła o + 0,20 DKK/kg i wynosi 9,60 DKK/kg (5,16 zł/kg) w klasie E. Także w Niemczech zanotowano podwyżkę. Cena wynosi 1,50 euro/kg (6,02 zł/kg), co daje wzrost o + 0,05 euro/kg.

W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą realnych zmian cenowych jak i różnic kursowych odnotowano: wzrost cen o + 0,10 zł/kg w Danii oraz o + 0,19 zł/kg Niemczech.

W 17 tygodniu ubiegłego roku, a więc tuż po Wielkanocy (wtorek, 22.04.2014 r.) ceny trzody chlewnej były zdecydowanie wyższe. Żywiec kosztował 4,20-5,50 zł/kg (średnia 4,78 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,75-6,60 zł/kg (średnio 6,27 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,50-4,00 (średnio 3,24 zł/kg). U naszych zachodnich sąsiadów tuczniki kosztowały 1,58 euro/kg (6,62 zł/kg), zaś w Danii 10,60 DKK/kg (5,95 zł/kg). Ceny w Polsce 12 miesięcy temu były więc wyższe od  obowiązujących dzisiaj od kilkudziesięciu groszy do ponad złotówki. Należy jednak pamiętać, że w ubiegłym roku Wielkanoc i długi weekend majowy (4-dniowy, a więc dłuższy niż w roku 2015) dzieliło zaledwie 8 dni, więc zapotrzebowanie na mięso było znacznie większe niż dzisiaj. Uwzględniając kurs walut, w ubiegłym roku w tygodniu 17. w klasie E w Niemczech ceny były wyższe o + 0,60 zł/kg, natomiast w Danii o + 0,79 zł/kg.

1 euro = 4,0112 zł;

1 DKK = 0,5376 zł;

wg NBP z dnia: 20.04.2015

Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.

Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz