Mniejsza produkcja mięsa wieprzowego w Czechach.

W I kwartale 2011 roku w Czechach produkcja wieprzowiny spadła o 4,7% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2010. Pogłowie trzody chlewnej w tym państwie zmniejszyło się w 2010 r. o 3,5% do 1,846 mln sztuk w stosunku do roku 2009 (to najniższy poziom od 1946 roku).

Ministerstwo Rolnictwa w Czechach rozpoczęło kampanię mającą podkreślać problem gwałtownego zmniejszania się liczebności trzody w kraju. W roku 1995 jej pogłowie wynosiło 4 mln sztuk, obecnie spadło o 50%. Od momentu wejścia Czech do Unii Europejskiej, czeska wieprzowina konkurowała z tańszymi unijnymi produktami. Produktywność, inwestycje oraz innowacyjność nie są cechami czeskiego sektora trzody chlewnej. Produktywność wśród hodowców z Czech jest trzy razy niższa niż wskaźnik hodowców z Danii. Ministerstwo rolnictwa Czech chce doprowadzić do większego finansowania rodzimego sektora trzody chlewnej w ramach unijnych programów, a także krajowego programu wsparcia dla towarów wrażliwych.

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz