kps

kowalczyk

CenyRolnicze
07 maja 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7861 EUR EUR - 4.5764 GBP GBP - 5.2720 DKK DKK - 0.6154
Archiwum


07.05.2021 12:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,30 zł/kg, średnia: 6,93 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

07.05.2021 MATIF: pszenica MAJ21-243,75 (- 3,85%), kukurydza CZE21-263,00 (+1,84%), rzepak SIE21-540,75 (+0,05%) [euro/t

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

29.12.2014 Ceny skupu tuczników i macior - raczej bez zmian.

Redakcja

Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek 29.12.2014 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,30 do maksymalnie 4,40 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,85-5,45 zł/kg.

W porównaniu z  wynikami sondażu sprzed tygodnia (22.12.2014), zarówno cena minimalna jak i maksymalna za żywiec nie zmieniły się.

Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 3,79 zł/kg (na podstawie 35 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 3,80 zł/kg.

Cena maksymalna za klasę E niezmiennie na poziomie 5,45 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 30 cenników firmowych) to 5,08 zł/kg, co oznacza minimalną obniżkę (- 0,02 zł) w porównaniu z ubiegłym tygodniem (5,10 zł/kg). Cena minimalna to 4,85 zł/kg.

Ceny macior w skupach oscylują w przedziale: 1,80-3,50 zł/kg (średnia: 2,52 zł/kg, na podstawie informacji z 28 firm). Tydzień temu średnia ta wynosiła 2,57 zł/kg.

W Danii cena na pierwszy tydzień 2015 roku niezmiennie na poziomie 9,00 DKK/kg (5,21 zł/kg) w klasie E. W Niemczech również bez zmian i poziom 1,32 euro/kg (5,68 zł/kg).

W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą realnych zmian cenowych jak i różnic kursowych odnotowano wzrosty, zarówno w Danii jak i w Niemczech o + 0,05 zł/kg.

1 euro = 4,3053 zł;

1 DKK = 0,5787 zł;

wg NBP z dnia: 29.12.2014

Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.

 

Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki

 

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu