Wzrost cen na unijnym rynku wieprzowiny

Joanna Kawka

W marcu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 156,77 EUR/100 kg, tj. była o 0,8% wyższa niż w lutym br.

Rynek otrząsnął się z zamieszania, wywołanego przez rosyjskie embargo na eksport wieprzowiny z Unii, czego powodem było wykrycie przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików w Polsce oraz na Litwie.

Pomimo, iż w marcu br. średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 8,8% niższa niż przed rokiem, to okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o 3,6%.

W marcu br. największą miesięczną dynamikę wzrostu cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano we Francji (+3,1%), w Polsce (+3,0%), Hiszpanii (+2,0%), Niemczech (+1,9%) oraz w Holandii (+1,8%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. wzrosła do poziomu 151,70 EUR/100 kg, tj. była o 3,2% niższa od średniej dla całej Wspólnoty.

W omawianym okresie cena reprezentatywna wieprzowiny obniżyła się najbardziej w Rumunii (-8,5%), na Łotwie (-4,9%), Litwie (-4,7%), w Grecji (-3,3%), na Słowacji (-3,3%), w Chorwacji (-3,2%), Estonii (-3,1%), Danii (-2,6%), Bułgarii (-1,9%), Czechach (-1,8%), Wielkiej Brytanii (-1,7%) oraz w Irlandii (-1,6%). Cena reprezentatywna wieprzowiny na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie.

Pierwsza połowa kwietnia br. przyniosła dalszy wzrost cen na wspólnotowym rynku wieprzowiny. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii w 15 tygodniu roku wzrosła do poziomu 163,65 EUR/100 kg, natomiast w Polsce zwiększyła się do 160,84 EUR/100 kg.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz