Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
30 września 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3.8658 EUR EUR - 4.5268 GBP GBP - 4.9560 DKK DKK - 0.6079
Archiwum
30.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 197,75 (+ 2,86%), kukurydza LIS20 - 172,50 (+ 1,77%), rzepak LIS20 - 385,00 (+ 1,12%) [euro/tona] +++ +++ +++ 30.09.2020 13:33 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,40 zł/kg, średnia: 4,59 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni) +++ +++ +++

Unijnego eksport i import wieprzowiny w 2013 roku

Joanna Kawka

Według danych Komisji Europejskiej, w 2013 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 3,1 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o ok. 1% więcej niż w 2012 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43%) oraz podroby i tłuszcze (44%), których wysłano odpowiednio o 8% więcej i 2% mniej niż przed rokiem.

Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE eksport żywca był o 1/4 niższy, spadł również o 1/4 wywóz świeżego mięsa.

Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów Niemcy i Hiszpania zanotowały spadki wywozu, natomiast Polska, Dania, Holandia i Francja jego wzrosty.

Polska zwiększyła sprzedaż o 9,4% i przesunęła się z czwartego miejsca na trzecie wśród państw UE, wyprzedzając Hiszpanię.

Największym odbiorcą unijnej wieprzowiny w ubiegłym roku pozostała Rosja, która zakupiła 747 tys. ton tego mięsa – o 0,3% więcej niż w 2012 r., co stanowiło prawie 1/4 całkowitego wywozu z UE.

Wzrosły znacznie dostawy do Chin (+14%), a także do Hongkongu (+2%), Japonii (+0,4%), na Filipiny (+38%) i do Angoli (+4%). Spadła natomiast sprzedaż na Ukrainę (-24%), Białoruś (-29%) i do Korei Płd. (-25%).

W 2013 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 34 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9% mniej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (59%) oraz mięso mrożone (26%).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżył się odpowiednio o 10% i 28%, wzrosły natomiast o niemal 1/3 zakupy serbskiego tłuszczu i podrobów wieprzowych.

 

Źródło: FAMMU/FAPA