Sytuacja na rynku - wieprzowina.

O handlu mięsem można powiedzieć chyba wszystko, ale nie to, że nabiera rozpędu. I mimo przedświątecznych przymiarek, toczy się dalej w swoim powolnym rytmie. Kupowanie więc nie idzie. A co idzie? Poszukiwanie cen jeszcze sprzed miesiąca .
Ta sytuacja mogła przyczynić się do równoczesnego podwyższenia cen mięsa przez Belgię i Holandię. Na razie      takich zmian nie ma i transakcje przebiegają bez przeszkód, choć jest ich niewiele.
 
Podsumowując cały tydzień stwierdzić można, że handel jest mizerny. Teraz wszyscy czekają na obniżki u zachodnich kontrahentów i kolejne spadki euro u z zakupami się nie spieszą. Ceny półtusz klasy E w cięciu agencyjnym to teraz 6 złotych 20 groszy. Łopatka z kością kosztuje od 5 złotych 10 groszy do 5 złotych 40 groszy. Najdrożej jest w Belgii. Za kilogram karkówki z kością trzeba zapłacić maksymalnie 7 złotych 40 groszy, za szynkę o 20 groszy mniej. Poszukiwany jest schab bez kości, ale wszyscy liczą na obniżenie wysokich, jeszcze świątecznych, stawek w przyszłym tygodniu.
 
 
WIEPRZOWINA  na giełdach towarowych
ceny transakcyjne     zł/kg
 
półtusze kl.E 6,20
(cięcie agencyjne)
łopatka  z/k 5,10-5,40
karkówka z/k 7,10-7,40
szynka z/k 7,00-7,20
schab b/k 12,70-12,80

Źródło: Agrobiznes TVP


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz