Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 września 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7585 EUR EUR - 4.4574 GBP GBP - 4.8811 DKK DKK - 0.5991
Archiwum
18.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 194,50 (+ 1,43%), kukurydza LIS20 - 171,50 (+ 0,15%), rzepak LIS20 - 395,00 (+ 0,64%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.09.2020 13:42 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,60 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,85 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni) +++ +++ +++ +++

Unijny eksport oraz import wieprzowiny

Joanna Kawka

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 2,58 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,4% więcej niż w tym samym okresie 2012 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43%) i podroby (32%), których wyekspediowano odpowiednio o 9% i 1% więcej niż przed rokiem. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE wysyłki żywca były jednak o ponad 1/3 niższe, spadł również o 1/4 wywóz świeżego mięsa.

Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów Niemcy i Hiszpania zanotowały spadki wywozu, natomiast Polska, Dania, Holandia i Francja jego wzrosty.

Dzięki zwiększeniu sprzedaży o 8% Polska przesunęła się z czwartego miejsca na trzecie wśród państw UE, wyprzedzając Hiszpanię.

Wysyłki hiszpańskiej wieprzowiny obniżyły się zwłaszcza do Rosji, z względu na wprowadzone przez ten kraj restrykcje.

W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin (+17%), Hongkongu (+5%), Japonii (+0,2%), na Filipiny (+38%), do Angoli (+8%) i Australii (+3%). Wysyłki do krajów azjatyckich stanowiły prawie połowę całkowitego eksportu. Spadła natomiast sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji (-1%), a także na Ukrainę (-22%), Białoruś (-34%) i do Korei Płd. (-33%).

W okresie od stycznia do października br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 29 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby (48%) i mięso mrożone (27%).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżył się odpowiednio o 12% i 26%, wzrosły natomiast zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego i podrobów (+24%).

 

Źródło: FAMMU/FAPA