Wzrost produkcji wieprzowiny w Rosji

Joanna Kawka

Zgodnie z raportem ministerstwa rolnictwa Rosji, krajowy sektor wieprzowiny stał się w ostatnich latach konkurencyjny i przyciąga inwestycje, pomimo szerzenia się w kraju epidemii afrykańskiego pomoru świń.

W latach 2008-2012 rosyjska produkcja żywca wieprzowego na ubój wzrosła o 27%, czyli o 702 tys. ton wagi żywej. Pogłowie świń zwiększyło się w tym czasie o 2,5 mln szt., a więc o 15%.

Przy wsparciu rządu, w ciągu ostatnich dwóch lat Rosja dobrze poradziła sobie z rosnącymi kosztami pasz i spadkiem cen wieprzowiny. W 2013 r. w kraju wprowadzono 26 programów wsparcia sektora trzody chlewnej. Z budżetu federalnego przyznano w tym roku dodatkowe środki w kwocie 5,7 mld RUB (190 mln USD) w celu zrekompensowania kosztów pasz. Wsparcie w ramach programów zwalczania afrykańskiego pomoru świń wyniosło 300 mln RUB (10 mln USD).

Eksperci z krajowego związku producentów trzody chlewnej prognozują, że w 2013 r. ceny wieprzowiny w Rosji spadną wobec roku ubiegłego o 2,3% i w przyszłości będą się nadal obniżać. Spadek cen będzie skutkiem rosnącej samowystarczalności i zastępowaniem produktów importowanych krajowymi.

Według związku producentów, od 2005 r. produkcja wieprzowiny w Rosji wzrosła 5,5-krotnie. W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. przemysłowa produkcja zwiększyła się w skali roku o 28%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz