Hiszpania na drugim miejscu wśród unijnych producentów wieprzowiny

Joanna Kawka

Według BDPorc, hiszpańskiej referencyjnej bazy danych, Hiszpania jest obecnie drugim w UE i czwartym na świecie producentem wieprzowiny.

Pogłowie trzody chlewnej w tym kraju liczy obecnie 26 mln szt. Średnia wielkość gospodarstw hodowlanych sukcesywnie rośnie (od 719 szt. loch w 2007 r. do 986 szt. w 2012 r.).

W ciągu ostatnich 20 lat w hiszpańskim sektorze wieprzowiny nastąpiły znaczne przemiany – poprawiła się organizacja produkcji, wzrosła produktywność, zoptymalizowano koszty.

W 2012 r. średnia produktywność loch wyniosła 26,57 odsadzonych prosiąt od jednej maciory rocznie, o 7 prosiąt więcej niż przed 20 laty.

W ciągu ostatniej dekady Hiszpania przekształciła się z importera w znacznego eksportera wieprzowiny.

Obecnie wysyła na rynki zagraniczne ok. 1,4 mln ton tego mięsa rocznie, co stanowi 40% krajowej produkcji.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz