Plany rozwoju sektora wieprzowiny w Danii

Joanna Kawka

Duński sektor produkcji mięsa wieprzowego planuje utworzenie dodatkowych 10 tys. miejsc pracy oraz zwiększenie wpływów z eksportu o 15 mld DKK (ok. 2 mld EUR).

Ekspansja będzie możliwa dzięki nowym przepisom regulującym skutki hodowli trzody chlewnej dla środowiska oraz dzięki zwiększeniu dostępu do środków finansowych.

Prognozy bazują na badaniach rozwoju sektora w ciągu ostatnich 30 lat, które wskazują na wzrost krajowego pogłowia świń z 10 mln do 30 mln sztuk.

Według ekspertów z duńskiego centrum naukowego, w tym czasie wzrosła znacznie produktywność trzody chlewnej, dokonał się również postęp w zakresie obniżenia negatywnych skutków produkcji dla środowiska przy poprawie standardów bezpieczeństwa żywności.

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz