USDA: prognozy dla światowego rynku wieprzowiny w 2011 r.

Zgodnie z prognozami z 08.04.2011 r. produkcja wieprzowiny na świecie w roku 2011 osiągnie rekordową ilość 104,5 mln ton, czyli będzie wyższa o 1,3% niż rok wcześniej.

Główną przyczyną rekordowego poziomu jest ekspansja w Chinach (o 2,8% do 52,5 mln ton), skąd pochodzi ponad 50% światowej produkcji. Zostało to spowodowane wysokimi cenami żywca oraz rosnącym popytem wewnętrznym, które sprzyjają rozwojowi nowoczesnej i zarazem bardziej efektywnej hodowli trzody w Państwie Środka. Wzrost produkcji mięsa wieprzowego jest spodziewany na mniejszą skalę także w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Wietnamie, Kanadzie, Meksyku, a delikatne spadki mogą wystąpić w Unii Europejskiej, Rosji oraz Japonii. W Korei Południowej efektem epidemii pryszczycy jest redukcja pogłowia trzody chlewnej o 1/3, zmniejszenie prognoz poziomu produkcji z tego roku do poziomu najniższego od 20 lat, a także zwiększenie importu o ponad 50%. Korea Południowa by zapobiec niedoborom mięsa oraz wzrostowi cen na rynku wewnętrznym wprowadziła bezcłowe kontyngenty w imporcie mrożonej wieprzowiny. Zwiększone zapotrzebowanie na wieprzowinę na rynkach zagranicznych przewidywane jest w bieżącym roku ze strony takich krajów jak: Rosja, Japonia, Meksyk, Chiny, Hongkong, Kanada, Australia, Ukraina. Wzrost popytu w Rosji i na azjatyckich rynkach zaspokojony będzie sprzedażą ze Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej. Kraje UE najprawdopodobniej wykorzystają dużą część koreańskiego kontyngentu bezcłowego na mrożony boczek wieprzowy, dostawy z Unii do Rosji będą z kolei odnosiły się przede wszystkim do żywca trzody chlewnej. USA będzie konkurowało cenowo z Unią Europejską w zakresie eksportu mięsa wieprzowego do Korei Południowej w ramach bezcłowego kontyngentu.

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz