Wzrost cen wieprzowiny w Unii

Ceny wieprzowiny w UE rosną systematycznie od połowy maja br. z uwagi na niewystarczającą podaż żywca rzeźnego przy wysokim zapotrzebowaniu.

W 35 tygodniu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) w Unii wyniosła 194,9 EUR/100 kg i była o 1,6% wyższa niż przed tygodniem, o 3,1% wyższa niż przed miesiącem i zarazem najwyższa od początku roku.

 

W sierpniu br. cena reprezentatywna ukształtowała się na poziomie 190 EUR/100 kg i przekraczała o 5% lipcową, o 6% z sierpnia 2012 r. oraz o 17% średnią pięcioletnią.

W sierpniu wieprzowina podrożała wobec lipca prawie we wszystkich państwach członkowskich, oprócz Szwecji i Wielkiej Brytanii (-0,7% i - 03,%). Wysokie wzrosty cen zanotowano u ważniejszych unijnych producentów i eksporterów wieprzowiny: w Niemczech, Holandii, Belgii i Włoszech (+7%), Hiszpanii i Polsce (+5%), Danii i Francji (+4%).

 

W 35 tygodniu średnia cena reprezentatywna w Polsce ukształtowała się na poziomie 192,81 EUR/100 kg i była o 1,1% niższa od przeciętnej unijnej, przewyższając jednocześnie m.in. cenę z Danii, Holandii i Francji odpowiednio o 14%, 8% i 4%. Polska wieprzowina była jednak w tym czasie o 2% tańsza od niemieckiej.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz