Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 marca 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8393 EUR EUR - 4.5793 GBP GBP - 5.3056 DKK DKK - 0.6158
Archiwum
05.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 231,50 (- 2,01%), kukurydza MAR21 - 219,25 (+ 1,04%), rzepak MAJ21 - 518,50 (+ 0,68%) [euro/tona] +++ +++ +++ 05.03.2021 13:17 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Mięsna kampania promocyjna w Polsce

W dn. 24 lipca 2013 r. została zawarta umowa na realizację trzyletniej kampanii informacyjno-promocyjnej między Agencją Rynku Rolnego (ARR) a Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Program pt. „Tradycja i jakość europejskiego mięsa” dotyczy świeżej, schłodzonej lub mrożonej wołowiny i wieprzowiny oraz przetworów spożywczych wytwarzanych na bazie tych produktów i jest skierowany na rynek Korei Południowej, Wietnamu i USA.

 

Program stanowi kontynuację działań dwóch wcześniejszych programów prowadzonych przez UPEMI: „Stół pełen smaków” realizowany na rynku Korei Południowej i USA w latach 2008-2010 oraz „Tradycja, jakość i europejski smak”, realizowany na rynku Korei Południowej, Wietnamu i USA w latach 2011-2013.

 

Głównym celem programu jest wzrost eksportu europejskiego mięsa i jego przetworów na rynkach docelowych oraz pogłębienie wiedzy o walorach smakowych i sposobie produkcji europejskiego mięsa. Ponadto za cel obrano także wzrost rozpoznawalności europejskiego mięsa w odniesieniu do jego wysokiej jakości.

 

Łączna wartość kampanii wynosi 4 956 861,06 EUR i jest finansowana w połowie ze środków UE, a w 30% z budżetu krajowego. Pozostały 20% wkład pochodzi ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

 

Zakres tematyczny przekazywanych informacji będzie dostosowywany do potrzeb rynków docelowych oraz do założeń strategicznych.

 

Na rynku wietnamskim i koreańskim główny nacisk będzie kładziony na wieprzowinę, natomiast na rynku amerykańskim – na wędliny i inne przetwory z europejskiego mięsa.

 

Źródło: FAMMU/FAPA