- Unijny rynek żywca wieprzowego stabilizuje się, choć niektórzy uczestnicy rynku spodziewają się wzrostu cen skupu w nadchodzących tygodniach – komentuje aktualną sytuację rynkową Aleksander Dargiewicz ze związku Polpig.
Podaż żywca jest na niskim poziomie i powinna maleć przy nadchodzącej fali ciepła ograniczającej przyrosty świń przeznaczonych na ubój. Ciepła aura sezonowo przynosi impuls popytowy, ale z uwagi na wysokie koszty energii nie należy spodziewać się dużego uzupełniania zapasów wieprzowiny w magazynach chłodniczych.
W notowaniach ISN w 19. tygodniu ceny skupu pozostały bez zmian w Belgii, Danii, Holandii, Austrii i Hiszpanii. Z krajów, które są dużymi producentami wieprzowiny, jedynie we Francji zanotowano spadek cen skupu o 6 eurocentów ze względu na słaby handel. Kraje eksportujące wieprzowinę poza UE skarżą się na silną presję na światowe ceny ze strony Brazylii i USA.
W Niemczech notowania VEZG w dniu 10/05/2023 nie przyniosły zmian rekomendowanej ceny tuczników. Już szósty tydzień z rzędu obowiązuje cena 2,33 EUR/kg (wbc). Podaż świń do uboju jest niewielka, popyt ze strony rzeźni jest dobry, a świnie przeznaczone do uboju można bez problemu sprzedać.
Na krajowym rynku tuczniki były skupowane średnio po 11 zł/kg wagi poubojowej kl. E. Niektóre zakłady zmniejszają tygodniowe uboje, co prowadzi do zrównoważenia rynku i stabilizacji cenowej.
Autor: Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związki Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.