Mniejszy eksport wieprzowiny z Unii

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 995 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4,1% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miała mrożona wieprzowina (42%) i podroby (32%), których wyekspediowano odpowiednio o 3% i 6% mniej niż przed rokiem.

 

Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE, wysyłki żywca były o ponad połowę niższe, spadł również wywóz świeżego mięsa (-10%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+5%) oraz smalcu (+4%).

 

Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Polski i Wielkiej Brytanii.

 

W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin (+43%), Japonii (+7%), na Filipiny (+35%) i do Australii (+15%). Obniżyła się z kolei sprzedaż do Rosji (-10% do 236 tys. ton), głównego odbiorcy, a także do Hongkongu (-31%), do Korei Płd. (-50%), na Ukrainę (-11%) i Białoruś (-34%). Wywóz do krajów azjatyckich stanowił prawie 50% całkowitego eksportu.

 

W okresie od stycznia do kwietnia br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 12 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 0,5% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby (47%) i mięso mrożone (42%).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz