Francuska organizacja zajmująca się wieprzowiną (Inaporc) spodziewa się wzrostu eksportu wieprzowiny i produktów ubocznych do Chin. Podczas niedawnej wizyty rządu francuskiego w ChRL wydano między innymi kilka zezwoleń na eksport, z których teraz korzysta sektor rolno-spożywczy.
Eksport wieprzowiny z Francji do Chin może wkrótce znacznie wzrosnąć. Tak przynajmniej zakłada branża międzybranżowa (Inaporc). Ich optymistyczne oczekiwania opierają się na wynikach niedawnej wizyty francuskiego rządu w Chinach. Oba kraje zawarły na początku tego miesiąca kilka porozumień, które mają przynieść korzyści sektorowi rolno-spożywczemu. Zezwolenia na eksport otrzymało między innymi 15 francuskich producentów kiełbas i ubojni. Inaporc szacuje, że może to zwiększyć eksport nawet o 10%.
W ubiegłym roku firmy już zatwierdzone wyeksportowały około 140 000 ton wieprzowiny o wartości 326 milionów euro. Pod względem eksportu branży do krajów trzecich pierwsze miejsce zajęły Chiny z udziałem na poziomie 17%. PRL ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o sprzedaż produktów ubocznych, takich jak świńskie łapy. Według Inaporc porozumienia otworzyły również drzwi do negocjacji w sprawie eksportu innych produktów ubocznych, takich jak podroby. Wartość potencjalnych dostaw szacowana jest na 35 mln EUR. Podczas wizyty ostatecznie zawarto porozumienie regionalizacyjne w sprawie afrykańskiego pomoru świń (ASF). Według Inaporca wówczas doprecyzowano ostatnie szczegóły techniczne umowy.
Źródło: ISN