Mniejszy import wieprzowiny przez Ukrainę

W okresie od stycznia do maja br. Ukraina sprowadziła 60 tys. ton mięsa wieprzowego – o 5,5% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.

W maju br. zaimportowano 11 tys. ton, o 34% mniej niż w kwietniu i o 50% mniej niż przed rokiem.

 

Według analityków, zakaz przywozu wieprzowiny z Brazylii przyczynił się tylko częściowo do spadku importu ogółem, głównym powodem był jednak wzrost produkcji krajowej, stymulowany inwestycjami w sektorze.

 

Zmniejszył się również eksport ukraińskiej wieprzowiny – w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku wyniósł 1,6 tys. ton i był sześciokrotnie niższy niż w tym samym okresie 2012 r. Wskazuje to na coraz większe zainteresowanie producentów rynkiem krajowym.

 

W 2013 r. udział ukraińskiej wieprzowiny w rynku wewnętrznym wrośnie do 82-83% z 78% w 2012 r. Eksperci szacują, że Ukraina może w najbliższym czasie osiągnąć samowystarczalność w produkcji wieprzowiny.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz