Ceny mięsa na świecie w maju 2013

Jak podaje Komisja Europejska w maju 2013 r. największą dynamikę wzrostu cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywało mięso drobiowe ( "3,3%).

Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w maju br. w stosunku do kwietnia 2013 r. o 1,6%. W omawianym okresie średnia cena mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 197 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 229 USD/100 kg (około 176 EUR/100 kg). W maju 2013 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 10,7%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 1,5%.

 

W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii była o 12% wyższa od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W maju br. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 165 EUR/100 kg, tj. była o 1,6% wyższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w maju br. była o 3,2% niższa niż w kwietniu. W poprzednim miesiącu średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 193 EUR/100 kg (około 149 USD/100 kg), tj. była o 7,5% wyższa niż przed rokiem oraz o 10,7% wyższa niż w kwietniu 2013 r. W maju br. różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła 11%.

 

W maju br. średnia cena wołowinyna rynku unijnym osiągnęła poziom 378 EUR/100 kg. Była ona o 17% wyższa w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym 420 USD/100 kg (około 323 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 0,9%, natomiast miesięcznym obniżyła się o 2,5%. Na rynku światowym średnia cena wołowiny r/r zwyżkowała o 2,2%, natomiast m/m obniżyła się o 1,5%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz